Anne Sophia Hermansen

Jeg vil hellere sige op end holde ud

Anne Sophia Hermansen er kulturredaktør på Berlingske Medier, hvor hun blogger om alt fra politik til kongehus og hverdagsdebatter, og så er hun tidligere radio- og tv-vært og pressechef i den finansielle sektor.

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvad optager dig lige nu indenfor dit arbejdsliv?

Jeg har netop afsluttet en stor arbejdsopgave og prøver at slappe lidt af. Det sidste er jeg så ikke så god til – jeg lider af det, der kaldes “harmoniangst”, og bliver ubekvem, når tingene kører som smurt. Det minder mig lidt om Fredag den 13. Alle tror, at nu er overpsykopatmorderen Jason død. Solen skinner, og vandet er blankt, men pludselig kommer der en algebefængt hånd op ad vandet og trækker en af pigerne ned i dybet.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

At jeg hellere vil sige op end at holde ud. Derfor har jeg forladt vellønnede stillinger uden at have noget på hånden. Livet er kort, og jeg gider ikke kede mig eller være sur hver dag.

Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie/privatliv for dig?

Da jeg engang var til ansættelsessamtale som pressechef, sagde jeg, at jeg var enlig mor, og det betød, at jeg den ene uge ville gå og hente barn kl 15, og den anden ville være der til kl. 20, fordi han var hos sin far. Jeg har altid prioriteret ret klart og er hverken halvt på arbejde eller halvt mor. Jeg viser ret tydeligt hvem jeg er, og det kan dele vandene, men jeg gider ikke bullshit og varmestuementalitet.

Jeg viser ret tydeligt hvem jeg er, og det kan dele vandene, men jeg gider ikke bullshit og varmestuementalitet.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

For et år siden fik jeg en kæmpe udviklings- og ledelsesmæssig opgave. Jeg skulle sammenlægge tre redaktioner, skabe en helt ny kultur- og livsstilsdækning og få meget forskellige mennesker til at løbe i samme retning. Det tog et år, og vi er nu helt oppe i gear, og folk gør det skide godt. Men det har været et sejt træk, og jeg trænger nok til lidt ferie. Udfordringer har der generelt været mange af i mit arbejdsliv, og det er fint. Jeg viser ret tydeligt hvem jeg er, og det kan dele vandene, men jeg gider ikke bullshit og varmestuementalitet.

Hvad har netværk og fællesskabet bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Først sent har jeg opdaget værdien af et godt netværk. Det var Anna Libak, som dengang var udlandsredaktør på Berlingske, der hjalp mig med at få stillingen som debatredaktør. Nu håber jeg at kunne hjælpe hende med at blive valgt til Folketinget. Som først debatredaktør og siden kulturredaktør har jeg forsøgt at hjælpe kvinder med at blive kommentatorer og anmeldere, med at anerkende deres talent, give dem et skub og passe på dem, hvis de bliver shitstormet. Jeg gør det, jeg ville ønske, nogen havde gjort for mig, da jeg begyndte at blande mig i den offentlige debat. Den gode nyhed er, at man faktisk godt kan banke lidt selvværd ind i sig selv hen ad vejen.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?

At jeg skulle tro lidt mere på mig selv. Jeg er ikke født med verdens største selvværd – det har jeg måttet arbejde mig til. Den gode nyhed er, at man faktisk godt kan banke lidt selvværd ind i sig selv hen ad vejen. Men det kommer ikke – som mange tror – af succes og lønforhøjelser, men af at du føler, du har ret til at være i verden. Har en plads og en berettigelse. Den plads tror jeg kun, man kan elskes til.

Den gode nyhed er, at man faktisk godt kan banke lidt selvværd ind i sig selv hen ad vejen

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Mange. Men især vil jeg fremhæve en chef, jeg havde i syv år i Alm. Brand. Hun hed Susanne Biltoft og tillod mig at skrive kommentarer og engagere mig politisk, selvom jeg arbejdede i en virksomhed, der helst så, jeg bare holdt mig til kerneforretningen. For hun kunne godt se, hvem jeg var, og se, at hvis hun lagde for mange begrænsninger for mig, ville jeg søge væk. Hun har også lært mig meget om god ledelse – i dag er jeg chef for 20+ medarbejdere, og jeg tænker ofte på, hvordan hun ville tackle forskellige situationer.

Stil dig selv et valgfrit spørgsmål, som er vigtigt for dig at stille og svare på

“Hvad er det fineste ved dig”, spurgte nu afdøde Morten Lindberg altid sine gæster om i Croque Monsieur. Mit svar er, at jeg er meget loyal. Jeg har mine venner, hvis de oplever noget ulykkeligt, og jeg slipper dem ikke.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Arkitekten Sarah Müllertz. Hun forlod en prestige stilling hos Henning Larsen sidste år, fordi hun drømte om noget andet. Hun sprang ud fra den eksistentielle 10 meter-vippe og er nu i gang med at få sit smykkebrand Kinraden op at køre. Jeg beundrer hendes mod, og så er hun et helt igennem sødt menneske.