Blog

24. februar 2020
| Ledelse | Portræt | Selvstændig

Lige er ikke det samme som ens

Birgitte Baadegaard er 53 år. Hun hjælper virksomheder med at skabe resultater via diversitet og feminin ledelse. Hun er foredragsholder, forfatter, kvindelig meningsdanner fra CEVEA og uddannet SPRØK, cand. merc. samt NLP Master og Executive coach.

Ladies First vil skabe og fremvise alsidige, kloge og inspirerende kvinde-portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Jeg er dybt optaget af det psykologiske split, jeg oplever hos utallige kvinder: på den ene side fortæller de sig selv, at de er ligestillet, og samtidig begynder de at indse, at det er de ikke i realiteten. Hvad gør dette split for kvinders selvværd? Vores trivsel? Vores præstation og ståsted i liv og ledelse? Det skriver jeg bl.a. om i ManiFEST for kvinder. 

Mange kvinder kan ikke ’være sig selv’ på jobbet – måske har de endda glemt at være sig selv? At være kvinde? Fordi vi lærer at opføre os på en bestemt måde for at få succes, have en stemme, blive til ’noget’. Jeg har bl.a. identificeret trenden ’Kvinders Corporate Exodus’ både her i Danmark og i udlandet: Flere og flere kvinder forlader det etablerede jobmarked og starter deres eget. For at blive fri. 

Desuden ser jeg en kollektiv bevægelse blandt kvinder, som handler om, at vi på den ene side har fuld speed på vores ydre liv og samtidig indeni oplever, at vi står i stampe. Der er en higen efter mening og en udefinerbar længsel efter ’mere end det her’.

Mine to mantraer er afgørende for både mit eget ståsted i livet - og at formidle:

1. Lige er ikke det samme som ens

2. At have stemmeret er ikke det samme som at have en stemme

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

At sige op som marketingchef og gå hjem pga. min søn, der var syg som lille. Det gav et nyt spor i mit arbejdsliv og et nyt sæt briller på kvinder i samfundet og i karriere, som det er min mission at formidle. Fordi mange kvinder oplever noget lignende – de er bare ikke opmærksomme på, hvad det skyldes. Det har jeg brugt de sidste mange år på at afdække og give videre – bl.a. i ManiFEST for kvinder.

Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie/privatliv for dig?

Jeg har levet mit arbejds/familieliv i faser, siden jeg blev mor. I disse år står jeg frit. Tidligere krævede vores børn mere nærvær og tid. Kort sagt, jeg har haft både turbo og bremse på. Det er sådan, livet er: cyklisk. Ikke en lineær, ubrudt ’skråt op’ bevægelse (det er bare noget, vi socialiseres til at acceptere).

Vores arbejdsmarked er umoderne og ufleksibelt ift. karriere. Derfor taber mange kvinder pusten og mister motivationen, hvilket er et kæmpe ressourcetab. Samfundet er rigidt, og for mange er stadig blinde – enten fordi vi ikke vil eller ikke kan se. Endnu.

Flere og flere kvinder forlader det etablerede jobmarked og starter deres eget. For at blive fri.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Jeg oplever, jeg er blevet talerør for en stadig voksende gruppe kvinder på alle niveauer. Mange ’tør’ ikke sige noget men genkender, hvad jeg formidler. Jeg kan derimod godt råbe op i kraft af den rolle, jeg har (på)taget mig. Den er ikke altid nem og smertefri, men vigtig, og det giver dyb mening og oplevelsen af at gøre en forskel. Der er brug for at formidle de budskaber til Ulands-Danmark, når det kommer til kvinder i ledelse og på arbejdsmarkedet generelt.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Jeg har aldrig været professionel netværker men kan alligevel se, at jeg lykkes med at bygge broer og skabe bånd på alle niveauer. Specielt ift. kvinder. Måske fordi jeg gør alt med kærlighed og ift. min mission – jeg helmer aldrig og bøjer ikke af på mine budskaber. Det giver trofaste støtter. Ikke alle skal elske mig - kun dem, det er meningen.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?

1. Drop at ligne en mand i adfærd og holdninger for at passe ind - mand bliver du alligevel aldrig, og der er brug for dig som hel kvinde.

2. Stå som den, du ER – hold fast i dine nyskabende ideer og i dine værdier og etik. De er nemlig afgørende for fremtiden. I en konform ramme bliver de bare ikke altid modtaget sådan. Det gør dem ikke dårligere – det viser bare rammens forældede form.

3. Der er en grund til, at du ikke altid føler dig hjemme i dit job og din karriere. Det er fordi, du ikke ER det. Du får det bare at vide, men i virkeligheden er du på grund af rammen dømt til at føle dig lidt ved siden af og at bruge en masse krudt på at passe ind.

4. Derfor - vær dig selv og træf de valg, der skal til for at bevare din egen trivsel. Fed hyre er ikke det afgørende, for det giver ikke automatisk indre balance. Mærk efter – hvad rører sig i dig?

Jeg helmer aldrig og bøjer ikke af på mine budskaber. Det giver trofaste støtter. Ikke alle skal elske mig - kun dem, det er meningen.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

En åben mand og en masse skønne kvinder, som igennem årene har genkendt mine budskaber, har delt dem, hørt mine foredrag, læst mine bøger, indlæg og kronikker – og har stået mig bi, også når der var (medie)storm pga. noget, jeg udtrykte. Derudover vedholdenhed og en ukuelig overbevisning om, at mit budskab er essentielt – uanset reaktionerne.

Har din alternative livs- og arbejdsrejse været det hele værd?

JA!
Både knubsene, sejrene, glæderne, sorgerne, nedturene, de skønneste opture, lykkesusene, fleksibiliteten, skuffelserne, oplevelserne, indsigterne og den konstante vidensopbygning. Det har givet, og giver fortsat, den vildeste bevidsthed og et stadig stærkere fundament, som jeg kan bruge til at få flere kvinder til at stå stærkt i deres liv, karriere og valg.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade dig portrættere på Ladies First blog?

Suzana Milovic, Lene Fischermann, Alexandra Krautwald, Kristine Marie Rost, Minna Lund, Stine Bardeleben Helles