Blog

24. april 2020
| Portræt

Mit allerstørste og vigtigste valg i livet var at kalde mig selv feminist

Bushra Hanif er 34 år og kandidatuddannet i engelsk og kommunikation fra CBS og har studeret kønsstudier på LSE i London. Hendes interesseområder er køn og ligestilling i Danmark, med særlig interesse for vold mod kvinder, herunder social kontrol. For nyligt er Bushra blevet udvalgt til et Advisory Board hos den feministiske Tænketank Tora.

Gennem sit arbejde har Bushra også beskæftiget sig med digitale krænkelser, som rådgiver hos STOP CHIKANE, hvor hun har rådgivet og hjulpet især unge kvinder, der har været udsat for blandt andet billeddeling og hævnporno. Sidst men ikke mindst har Bushra deltaget i flere konferencer og kurser i Europarådet, som gennem årene har beskæftiget sig med køn, ligestilling og vold mod kvinder og børn.

Ladies First vil skabe og fremvise alsidige, kloge og inspirerende kvindeportrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Lige nu er jeg enormt meget optaget af ligestilling og til stadighed vold mod kvinder. Min hverdag består jo af at hjælpe udsatte kvinder og børn og hvordan de på bedste vis kan komme videre og ud af volden. Jeg sætter en ære i at møde disse kvinder hvor de er, og sammen med dem få skabt et trygt rum på krisecentret hvor de kan dele ud af deres oplevelser og hændelser.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Mit allerstørste og vigtigste valg i livet, var valget om at kalde mig selv feminist, med stolthed og næsen i vejret. Det har været vigtigt for mig, som kvinde med anden etnisk baggrund at sætte mit præg på feminismen i Danmark. Første skridt på vejen, var at kunne kalde mig selv feminist og være stolt af det og sprede budskabet om at feminister ikke er snerpede sure kvinder, der hader mænd.

Dernæst tog jeg i en meget ung alder, et valg om at skulle arbejde med køn og ligestilling. Det er noget der har optaget meget tankevirksomhed hos mig, at der i Danmark siges at være ligestilling, men stadig halter vi bagud når det gælder ligeløn, kvinder i ledelse og barsel. Det er blevet til mit kald i livet at skabe større bevidsthed om feminisme.

Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie-/privatliv for dig? 

Jeg arbejder heldigvis på en arbejdsplads hvor vi har enormt meget fokus på arbejdsliv og familie/privatliv, alt andet vil jo også være unormalt når man arbejder hos Dansk Kvindesamfund For mig er mit arbejde også en stor del af mit privatliv – og jeg sætter en stor ære i at bruge min fritid på at udvikle mig gennem mine bestyrelsesposter og mit frivillige arbejde. Det  skal være noget man kæmper for og har lyst til at sidde med, også når man er kommet hjem.

Første skridt på vejen, var at kunne kalde mig selv feminist og være stolt af det og sprede budskabet om at feminister ikke er snerpede sure kvinder, der hader mænd.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Min eneste udfordring jeg havde, var da jeg skulle træde ind i den feministiske verden. Det var rigtig svært at at overbevise folk, der allerede var i feltet om mine forcer og min gejst på området. Jeg brugte 6 måneder på at gå på en masse kaffemøder, med en masse dygtige og inspirerende mennesker, lige indtil Dansk Kvindesamfund gaflede mig til en praktikplads. Derefter gik det hele smurt og jeg udviklede mig rigtig hurtigt.

Nogle gange var det næsten ikke til at forstå fordi det hele gik så hurtigt og jeg måtte næsten nive mig selv i armen. Man aldrig skal gå på kompromis med sit drømmejob, jeg startede fra bunden og det lykkedes mig. Så kan andre også.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat? 

Jeg har fået skabt mig et rigtig stort netværk, jeg har også bevidst valgt at begå mig i kredse hvor jeg vidste at jeg kunne komme til at tale med andre, der kunne inspirere mig og lære mig en masse nyt. Det har dannet mig som person og bidraget til min viden på området.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn? 

At man lære noget nyt hver dag. At det hele nok skal lykkes, selv på de dage hvor alting virker sort og umuligt. Det er vigtigt at man har en stærk psyke og tror på sig selv, det kan vi kvinder til tider godt glemme, at tro på os selv.

 

Man aldrig skal gå på kompromis med sit drømmejob, jeg startede fra bunden og det lykkedes mig. Så kan andre også.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag? 

Helt konkret, så har Dansk Kvindesamfund åbnet ALLE døre for mig. Det var en enkelt praktikplads der gjorde, at jeg er nået hvor jeg er nået i dag.