Blog

21. oktober 2019
| Portræt

Hvordan gør vi diversitet til et fælles ansvar?

 

Trine Askholm er  39 år, uddannet cand. Polit og Fagjournalist og mor til tre børn. Derudover er hun stifter og redaktør på magasinet Innovator Q, der har som målsætning at skrive flere artikler om aktivt at fremme debatten om kønsbalance. 
 

 

Trine Askholm

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvinde-portrætter inden for emnet arbejdsliv. Dette portræt er af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvad optager dig lige nu indenfor dit arbejdsliv?

Det optager mig hvordan vi får mændene til at deltage aktivt i snakken om diversitet. Hvordan gør vi det så det bliver et fælles ansvar, og ikke kun kvindernes?

Hvordan får vi medierne til at forstå, at de bærer et stort ansvar for at vise den virkelighed som findes i erhvervslivet, nemlig, at der er mange kvinder som tør og vil, både at stå frem og satse.  For at svare på de spørgsmål, arbejder jeg på at udvikle vores nichemedie samtidigt med vi prøver at definere den forretningsmodel, som gør at vi kan tiltrække investorer og sponsorer. For det er ikke gratis at udvikle et medie. 

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Det bedste valg er uden tvivl, at stoppe med at have en chef. Jeg har haft gode chefer, og dårlige chefer. Det påvirkede mig i alle årene, at jeg ikke selv kunne bestemme og afgøre hvad min tid skulle bruges til.

Jeg fik en datter, som blev født med alvorlig hjertefejl. Det betød, at vi som forældre ikke vidste om hun kunne overleve en livsnødvendig operation. Heldigvis overlevede hun, og lever i dag helt normalt liv. Men det at stå med vores 10 dage gamle datter i armene, og ligge hende på operationsbordet på Rigshospitalet, og ikke vide om jeg skulle sige godnat eller farvel. Det giver perspektivet for mig, for hvad der er det vigtigste i mit liv. At min familie og jeg har det godt. Så når jeg arbejder, skal det give mening og være sjovt på samme tid. 

 

Hvad betyder balance mellem arbejds- og privatliv for dig ?

Det er klart at balance er afgørende. Tiden med min familie vinder over alt andet. Men balancen ligger ikke i timer fordelt på det ene eller andet. For mig handler det om at være glad for mit arbejde, for så kan jeg meget nemt være væk fra min familie. Ikke i ugevis, men sagtens mange timer om dagen. 

 

Det med hvor vigtig min tid er, og hvor vigtigt det er, at jeg er glad når jeg arbejder, var ikke en selvfølge fra begyndelse af min karriere. Det stod desværre først klart for mig, da jeg blev mor for anden gang.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Jeg er stolt af den rejse, som jeg har været på, siden jeg blev færdig på universitetet. Også er det naturligvis vildt at gå fra livet som ansat til livet som først selvstændig, og så nu iværksætter. 

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Jeg bruger mit netværk aktivt i mit arbejdsliv, og det smelter nogen gange sammen med mit privatliv. Eksempelvis har jeg i år fået en ny samarbejdsparter, som jeg har det super sjovt med og derfor også mødes med på årets Roskilde Festival. 

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?

Jeg ville ønske jeg havde givet den endnu mere gas på arbejdet inden jeg fik børn. Og jeg havde sagt ja til at blive headhuntet, da jeg blev spurgt. Og så ville jeg ønske at jeg havde nydt min første barsel noget mere, men jeg kedede mig og troede at min karriere ville stoppe, hvis ikke jeg skyndte mig tilbage på arbejdet. Det betød at min ældste datter blev afleveret i en nyopstartet vuggestue, uden ledelse og i en kold barak på Nørrebro. Hun var syg næste hver uge indtil vi fik hende flyttet til en anden institution. 

Jeg kan ikke pege på en særlig succesfortælling, men mere på rejsen

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

I første omgang min gamle chef fra ATP, Charlotte Pockendahl, som blev min første kunde, da jeg blev selvstændig it-konsulent. Hun vidste hvad jeg kunne rent fagligt, og gav mig chancen for at vise det som konsulent. 

Men den helt store dør-åbner er min uddannelse som cand.polit. På trods af, at jeg mange gange har svoret, at jeg ikke ville anbefale nogen at kaste sig ud i polit studiet, fordi jeg selv græd hvert halve år, når vi skulle til eksamen, så kan jeg se i dag, at jeg et utal af gange er blevet mødt med åbne arme i erhvervslivet, netop fordi jeg cand.polit. 

Hvordan får vi en bedre diversitet i brugen af kilder i de danske medier?

Jeg tror, at den danske mediebranche som helhed, skal til at indse at der en udfordring ved at de primært viser den ene side af livet, nemlig den maskuline del. Derfor arbejder jeg på at lave et mediemanifest, hvor jeg vil i dialog med chefredaktører,  journalister, ekspertkilder og pressechefer. Sammen med dem, vil jeg finde en vej til større diversitet i brugen af kilder. 

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Min genbo Johanne Stryhn, som arbejder med at få folk til at skrive fra hjertet. Jeg drømmer om at tage et af hendes skrivekurser, og se hvor det bringer mit skriveri hen.