Blog

23. december 2019
| Portræt | Selvstændig

Det handler om at kende sine egne grænser

Elife Savas er 39 år og har en faglig baggrund som statsautoriseret revisor og cand.merc.aud. Hun er idag Director hos PwC's Assurance. PwC er et at verdens største revisions- og konsulentvirksomheder med over 236.200 ansatte og aktiviteter i 157 lande.

Elife

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Lige nu er det at være en god og oprigtig leder. En leder med integritet - at jeg kan udleve mine værdier som leder og ikke blot tale om dem. Jeg arbejder i et arbejdsmiljø hvor der til tider kan være stor arbejds- og tidspres, hvor jeg som leder skal kunne bevare overblik og lytte til medarbejderne – det synes jeg er vigtigt for at bevare motiverede medarbejdere og det gode arbejdsmiljø.

 

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Det har nok været at jeg gik efter at blive statsautoriseret revisor. Jeg var – som jeg er blevet oplyst – første kvinde med en anden etnisk baggrund der har fået titlen. Når jeg tænker over det var det et naturligt valg for mig, og jeg blev også selv meget overrasket over nyhedsværdien i dette. Siden da har jeg været meget bevidst om, at jeg er en rollemodel for personer med min baggrund og har også prioriteret og brugt tid på at give mine erfaringer videre.

 

Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie/privatliv for dig?

Jeg ved ikke om jeg bryder mig om ordet work life balance, som er blevet et så hot begreb. Jeg synes man hurtigt kan misbruge ordet. Balance i livet er en personlig sag eller prioritering, og netop derfor synes jeg ikke man kan generalisere. Det kan være en person der arbejder 60 timer om ugen føler han/hun har balance i livet, mens en der arbejder 30 timer ikke har samme følelse. 

Det handler om at kende sine egne grænser. For mig personligt, synes jeg tingene flyder ind i hinanden og hvis der er noget jeg ikke bryder mig om er det at spilde tiden – den får man ikke tilbage.

Det medfører så også, at jeg generelt har travlt både på arbejde og i min fritid, fordi jeg også har mange andre interesser, ideer og drømme som jeg gerne vil virkeliggøre og som er meget forskellig fra mit arbejde. Jeg prioriterer at have tid til at reflektere – ellers kører man bare i hamsterhjulet uden nogen form for udvikling. Det gælder både arbejdsmæssigt og privat. Men jeg kan også fange mig selv i at læse noget fagligt stof i min fritid. Når man arbejder med noget man interesserer sig for er det meget normalt. Og nej, det er ikke kun selvstændige der har den følelse og man behøver ikke at blive selvstændig for at arbejde med det man brænder for.

 

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Den allerstørste personlige succes er nok at jeg blev statsautoriseret revisor i 2012. Det er en svær uddannelse og der er mange der ikke kommer igennem i første hug. Og så blev jeg også udvalgt blandt Berlingske Talent 100 i 2016. Det var også stort for mig. Men det er mere rejsen til mine successer jeg har nydt – ellers bliver det jo bare titler.

 

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Jeg prioriterer netværk og personlige relationer meget højt. Mit netværk er meget blandet og jeg trives rigtig godt med alsidigheden i mit netværk og omgangskreds. Jeg har en anden baggrund end en almindelig dansker og jeg har desværre ikke haft en generation foran mig med min egen baggrund, jeg har kunne afspejle mig i eller udnytte på min karrieremæssige rejse. Jeg erfarede derfor meget tidligt i min karriere at jeg skulle bane min egen vej og besluttede mig for at ændre dette for den kommende generation – det er surt show nogle gange, men der er heller ingen der har lovet at alt skal være nemt. 

 

 

Som person har jeg det faktisk med at vælge det svære alternativ – jeg ved ikke hvorfor, men det tiltrækker mig bare. Jeg kan blive rastløs af tanken om at noget skulle gå hen og blive trivielt eller nemt.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?

 Don’t worry. 🙂

 

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Som jeg nævnte tidligere har jeg ikke haft en rollemodel, men jeg er blevet inspireret af mange mennesker – lige fra en berømthed til en hjemløs. Der har været mange mennesker på min vej, der har troet på mig og satset på mig. Det har været fedt og nok en af grundene til, at jeg er der hvor jeg er. Jeg har fået utrolig meget støtte og respekt fra mit erhvervsrelaterede netværk for at bevare og stå fast ved mine egne principper og værdier, men samtidig være en del af et professionelt erhvervsmiljø med topprofessionelle erhvervsfolk. Det udvider horisonten for begge parterJ

 

Kan du gå i seng med god samvittighed over at have udlevet dine drømme og værdier?

Det er et svært spørgsmål, men det er et spørgsmål som jeg ofte spørger mig selv om. En god øvelse for mig er hver aften at spørge om jeg kan gå i seng med god samvittighed over at have udlevet mine værdier og drømme – og som regel sover jeg ret godt og trygt.

 

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Anette Harritz – jeg har arbejdet sammen med Anette i mange år i KPMG. Hun ansatte mig og lærte mig op.