Gry Nielsen Jexen

Drømmen om at formidle historie på en ny måde

Gry Nielsen-Jexen er 30 år  og cand. mag. i Historie og Pædagogik & Uddannelsesstudier. Hun er selvstændig podcast-vært, forfatter, tv-tilrettelægger, skribent og foredragsholder.

 

Hun stifter af kvindekanonen ’Kvinde Kend Din Historie’, hvor hun fremhæver historiske kvindelige forbilleder, der ikke nødvendigvis er blevet hyldet i vores historiebøger. Hendes mål er at skrive kvinderne ind i historien på en mere moderne og positiv måde. I al Gry's formidling arbejder hun målrettet med at rykke grænserne for hvor og hvordan historie kan formidles.

 

Gry Nielsen-Jexen

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvad optager dig lige nu indenfor dit arbejdsliv?

I øjeblikket er jeg meget optaget af at skubbe til grænserne for hvor og hvordan man kan formidle historie. Jeg er optaget af at fange folks interesse der hvor de er i forvejen – på de sociale medier. Her er Instagram interessant, fordi følgeren udfordres af ”dybden” hos Kvinde Kend Din Historie, og jeg som historieformidler udfordres af det korte og komprimerede format. Og så arbejder jeg meget målrettet på at udvide Kvinde Kend Din Historie på flere platformer og med flere tiltag.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Jeg har arbejdet siden jeg var ung teenager, og jeg lærte hurtigt, at arbejdsmarkedet ikke altid er et retfærdigt sted. Derfor traf jeg ret tidligt i mit arbejdsliv en beslutning om, at jeg godt må give plads til de skuffede følelser, hvis jeg føler mig uretfærdigt behandlet, men kun for en kort stund. Herefter vender jeg min opmærksomhed mod, hvad jeg kan lære af situationen og bruger den som drivkraft og motivation.

Og så er beslutningen om at starte Kvinde Kend Din Historie en betydningsfuld beslutning, fordi jeg turde følge den drøm jeg havde om at formidle historie på min egen måde, og samtidig skabe et fællesskab omkring det.

Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie/privatliv for dig?

Jeg tror, at det er et dilemma mange mennesker befinder sig i. Jeg elsker at arbejde, og jeg elsker at være sammen med min familie og venner. God balance er, når jeg slipper dårlig samvittighed, og bare er til stede i det jeg nu er i – hvad enten det er arbejde eller privatliv. Dårlig balance opstår, hvis jeg hele tiden føler, at jeg burde præstere bedre begge steder. Så ender det med, at jeg er ”halvt” tilstede i det jeg laver, og dét frustrerer mig.

Her er det afgørende, at man mærker fuld støtte fra sin partner – og der har jeg verdens bedste mand der altid støtter og opmuntrer mig.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Det er en udfordring for mig at acceptere og forstå at mange mennesker ikke opfatter mig på samme måde efter jeg er blevet mor. Det er ikke nødvendigvis negativt, men det tager tid at vende sig til at moderskabet følger mig overalt – og jeg har oplevet at mit moderskab er blevet brugt både som undskyldning for at beskytte mig, eller som begrundelse for at skåne mig.

For mig er Kvinde Kend Din Historie en succes. Jeg gik i gang med projektet, mens jeg var jobsøgende, og jeg er glad for, at jeg turde stole på, at jeg har noget at byde ind med, og uden at tøve bare gik i gang.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Fællesskab er for mig et nøgleord til succes, både i privatlivet og i arbejdslivet, og det er noget jeg dyrker enormt meget, helt instinktivt – jeg er bestemt ikke en enspænder.

Jeg er meget fokuseret på at dyrke og danne faglige fællesskaber og så arbejder jeg med at ”skrue op” for mig selv og andre omkring mig.

Tiden er inde til at vi taler vi hinanden op, og hele tiden minder os selv og hinanden om, at der er plads til os alle sammen i denne verden. Selvom det til tider kan føles sådan, så er vejen til et et godt liv for dig ikke en konkurrence du kan vinde over nogen.    

Vær ikke så bange for at begå fejl. De fejl du begår og som gør dig usikker nu, er små gaver der gør dig stærkere og mere målrettet senere.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Min mor har lært mig noget meget vigtigt om døre. Hele mit liv har hun mindet mig om, at det altid kan betale sig at opføre sig ordentligt, og aldrig at smække døren bag sig, for man ved aldrig hvornår og i hvilken forbindelse man møder folk igen.

Liv Thomsen, ejer af Historieselskabet, viste mig den tillid at give mig en masse ansvar, selvom jeg var nyuddannet da hun ansatte mig. Hun har også hjulpet mig til at tro på, at jeg har evner til at skabe selv.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Der er mange kvinder i mit netværk som laver virkelig vigtigt arbejde, og som fortjener at blive portrætteret. Jeg kan ikke vælge én så her kommer to: Psykolog Amalie Vatne Brean. Amalie insisterer på at give plads til nuancer og forskellighed. Hun blander sig i den offentlige debat med et fagligt overskud som aldrig virker belærende eller bedrevidende. Hun er enormt god til at beskrive, hvordan de problematikker vi oplever omkring ligestilling i forældreskabet og på arbejdsmarkedet, handler om historiske betingede mekanismer og diskurser om eksempelvis kvindekroppen.

Jeg er meget enig med hende i, at det er samfundsdiskurserne vi skal ”angribe” i kampen om ligestilling og ikke hinanden.   

Min veninde Maria Apetri, også kendt som Fallulah, har projektet ”Hej Søster” som sætter fokus på ligestilling i musikbranchen, og opfordrer til fællesskab ikke bare blandt kvindelige kunstnere, men blandt kvinder generelt. Ligesom jeg, ønsker hun at bridrage med en positiv vinkel.