Blog

27. januar 2020
| Portræt

Fleksibilitet giver balance mellem det jeg skal og gerne vil

Helena Gleesborg Hansen er 33 år. Hun er projektleder i Kvinderådet, næstforkvinde Dansk Kvindesamfund og formand i aktionærforeningen Best.Women. Cand.Ling.Merc. i Engelsk og Europæiske studier.
Ladies First portræt af Helena G. Hansen

Helena G. Hansen

Ladies First vil skabe og fremvise alsidige, kloge og inspirerende kvinde-portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Helt overordnet, så er det lige pt. to ting: Generation Equality og en samtykkelov! 2020 markerer 25 året for verdens 4. kvindekonference som blev afholdt tilbage i 1995. Her blev ’Beijing Declaration and Platform for Action’ udarbejdet og resultatet blev en visionær handlingsplan, hvor det én gang for alle blev slået fast, at kvinderettigheder er menneskerettigheder. Meget mangler stadig på rettighedsfronten, og derfor er det vigtigt, at der fortsat er fokus på det. I år bliver Beijing+25 fejret under overskriften, Generation Equality, og det har jeg glæden af at arbejde med i mit job i Kvinderådet.

Sideløbende med det, er jeg som nærstforkvinde i Dansk Kvindesamfund meget engageret – og har været det i mange år nu – i arbejdet for en ændret voldtægtslovgivning. Vi skal have en samtykkelov, ikke alene for at leve op til Istanbul Konventionen, men fordi voldtægt er en af de største ligestillingsproblemer vi har i Danmark.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

At vælge en arbejdsplads med et godt arbejdsmiljø og følge min passion. Et godt arbejdsmiljø betyder utroligt meget for min arbejdsglæde og generelle trivsel, så det har jeg valgt at vægte højere end høj løn og fastansættelse. Derudover så er det for mig både et bevidst valg og et privilegie, at arbejde med noget som jeg er så passioneret omkring.

Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie/privatliv for dig?

Fleksibilitet betyder alt for mig og muliggør, at jeg kan finde en balance mellem alt det jeg skal og gerne vil. Det gør at jeg få både mit arbejde som projektleder og mit til tider krævende frivillige arbejde som næstforkvinde til at gå op i en højere enhed – og samtidig have tid til at være Bjørn’s kæreste, være veninde, søster, datter, moster og meget vigtigt, ’bare’ være mig selv.

Et godt arbejdsmiljø betyder utroligt meget for min arbejdsglæde og generelle trivsel, så det har jeg valgt at vægte højere end høj løn og fastansættelse. Derudover så er det for mig både et bevidst valg og et privilegie, at arbejde med noget som jeg er så passioneret omkring.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Jeg har haft mange store oplevelser og succeser, jeg har været med til at starte The Everyday Sexism Project Danmark og nu Stop Sexisme, det fik vi Suzanne Giezes Mindelegat for i 2014. Jeg har været med til at skabe en stor kvindekonference, Nordisk Forum i Malmø. Jeg har talt til FN's Kvindekommissions samling i New York og været inviteret til Paris som ekspert til Europarådets seminar om bekæmpelse af vold mod kvinder. Jeg var den der fik #JegHarOplevet og sidenhen #MeToo til at rulle på Twitter. Der har været mange flere højdepunkter og lige så mange udfordringer på vejen. Det jeg har lært af det, har været at man er stærkere når man står sammen i et fællesskab og at det ikke handler om, at få en største bid af kagen, men om at gøre kagen større.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

ALT! Det har en stor del af æren for, at jeg er der hvor jeg er i dag. Når kvinder støtter hinanden og er med til at løfte hinanden, så er der næsten ikke grænser for, hvad man ikke kan opnå eller klare både privat eller arbejdsmæssigt. Antagelsen om, at kvindenetværk blot er ’hønsegård’ og ’kaffeslabberas’ er ikke alene noget pjat, det er også sexistisk. Stærke kvindefællesskaber og netværk kan i den grad noget, hvad enten om det er en bestyrelse, aktionærforening, basisgruppe eller en Bøf & Bearnaise klub!

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?

Netværk, netværk og netværk! Man skal ikke sætte sit lys under en skæppe og dette: Du får ikke (nødvendigvis), hvad du fortjener i løn, du får hvad du beder om.

Når kvinder støtter hinanden og er med til at løfte hinanden, så er der næsten ikke grænser for, hvad man ikke kan opnå eller klare både privat eller arbejdsmæssigt.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Jeg er så heldig at have mødt og kende så mange inspirerende kvinder, som har givet råd, opbakning, støtte og været gode til åbne døre for mig. Jeg nævner derfor i flæng et par stykker: Tidligere næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund Ulla Tornemand og direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre Lisa Holmfjord. Direktør for Kvinderådet Lise Johansen, som har sørget for at prikke mig på skulderen til mit nuværende job. Arbejdslivspolitisk chef i Djøf og min tidligere overordnet på Christiansborg, Edith Jakobsen. Redaktør på Politiken Milla Mølgaard. Programleder i Amnesty International Danmark og samarbejdspartner Helle Jakobsen. Tidl. 3F’er og Nordisk Forum samarbejdspartner, Marianne Bruun og min tidl. kollega og Borgerrepræsentationspolitiker Charlotte Lund. Senest eksempel, var da Rulle Grabow, helt bevidst introducerede mig for en potentiel samarbejdspartner, som hun tænke kunne være interessant for mit arbejde. Det er vigtigt, at vi åbner døre for hinanden og inviterer ind, for det vinder vi alle på.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Hvis bare jeg kunne lave en liste, for jeg kender mange kvinder, som i den grad har interessante perspektiver, vilde karrierer og som jeg gerne vil støtte op om. Så jeg begrænser mig til fem kvinder, som alle på hver deres unikke måde gør verden til et bedre sted!

Sine Tarby. Sine er professionel katastrofeekspert med topjob i Mærsk og en vaskeægte femininja. Nat Fogel. Nat er definitionen på en badass feminist og aktivist, derudover er Nat professionel danser og underviser. Hinda Olad. Hinda er debattør, træner, feminist og har senest medvirket i DR3 Dokumentaren ’Mor, han er Dansker’. Tine Marie Andersen. Tine er direktør i Tobaksproducenterne og tidl. Folketingskandidat for Liberal Alliance – og ’blå’ feminist. Camilla Brejner Schwalbe. Camilla er direktør og ejer af SIVIL, Danmarks første civil økonomiske kommunikationsbureau, tidl. Formand for DSU - og ’rød’ feminist.