Jeg tør leve og arbejde med hjertet i front!

Blog

29. april 2016
| Selvstændig

Jeg tør leve og arbejde med hjertet i front!

Til vores event "Kreative Frontkvinder" i København for en lille måneds tid siden holdt top-seje girlboss Cille Veje oplæg.

I den forbindelse har vi talt med Cille om hendes virksomhed - Cille Veje Oplevelsesdesign, hendes karriere, om netværk, kreativitet - og om at være sin egen girlboss. Mangler du inspiration til noget af ovenstående, så er der masser at hente her fra Cille. 

Navn: Cille Veje

Uddannelsesbaggrund: Jeg har en kandidat i Oplevelsesøkonomi fra Aarhus Universitet

Nuværende beskæftigelse:
Selvstændig med Cille Veje Oplevelsesdesign og netop igang med at udvikle på flere spændende firmaideer.

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvorfor startede du Cille Veje Oplevelsesdesign?

Jeg savnet simpelthen at være fri. Det kan lyde så opreklamret, men det er faktisk den simple grund. Jeg savnede at bestemme over mit eget liv: Hvornår ville jeg arbejde, hvem ville jeg arbejde med, hvordan skulle mit arbejdsklima skulle være og hvilke type opgaver ville jeg lave.

Og hvad betyder egentlig oplevelsesdesign?

Vil du have den korte eller lange version? Jeg kan give dig en lang teoretisk vinkel, men det giver ikke altid mening. For som vi lærer i livet, skal teorien ofte gradbøjes for at den passer ind i vores hverdag. Oplevelsesdesign og oplevelsesøkonomi er for mig en måde at designe unikke oplevelser til mine kunder. Der findes ikke standardløsninger – alt vi skaber er unikt og personligt, og vi går altid efter det ekstraordinære i relationen mellem vores kunder og deres modtagere.

Hvad er det allerbedste ved at være sin egen girlboss? Friheden! Jeg har en helt unik livsstil, hvor der er plads til alt det bedste. Jeg bestemmer selv min hverdag og hvor jeg vil være og det giver en kæmpe frihed.

Fx kan jeg en uge være i Jylland hos kunder, næste uge i København og dagen efter i Næstved. Lige nu er jeg gravid og netop friheden er for mig et kæmpe plus i fht min fremtidige rolle som mor og forretningskvinde, hvor jeg har mulighed for at balancere mit liv som det passer bedst med min lille familie.

Hvad har været/er det mest udfordrende?
På engang er jeg dybt fascineret af frygten og modet ved at være selvstændig, for jeg lever i en stor vekselvirkning hvor jeg på en gang kan være bange for alt – men også tvinger mig selv til at være modig.

"Hver gang jeg tør være modig og bare være i det her fantastiske selvstændige liv, så føles det helt unikt i maven".

Jeg er i en løbende process hvor jeg giver mig selv lov til at være modig og gå med de drømme jeg har, de skal hele tiden afprøves, for livet er skrøbeligt og det er nu vi har tiden til at lege. Det er simpelthen for røvsygt at frygte nuet og ens drømme. Middelmådighed og det at nøjes skræmmer mig helt vildt.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig (hvis man kan tale om typisk som iværksætter)?

Selvom jeg på én gang er meget flyvsk vil mine ansatte og nærmeste kunne skrive under på at jeg er utrolig struktureret. Faktisk så struktureret at jeg har måttet lære at give lidt slip. Derfor er min hverdag præget af dejlige rutiner, som har fokus på at skabe balance og tilstedeværelse i min hverdag. Jeg starter min morgen med stilletid – rolig musik, yoga & meditation, fælles morgenmad med min kæreste og ingen mail eller mobil. Kl. 11 går min dag i gang og jeg åbner min mail, sætter en dagsorden og tager enten på kontoret eller ud til kundemøder. Det kører indtil ved spisetid, hvor mobil og mail slukkes og det er hjem for at holde familietid. Nærværet og min hjemmebase og min kæreste er mit fundament og er det ikke tilstede i min hverdag ryger jeg ud af kurs.

Hvad er det næste skridt, du drømmer om at tage i din karriere?
I takt med at jeg er blevet gravid er min kreativitet boomet og mit syn på verden har rykket sig drastisk. Jeg har spurgt mig selv hvad jeg vil give videre til mit barn? Det er for mig vigtigt, at hun lærer at livet er en leg og at vi skal arbejde ud fra lyst. Vi skal ikke vente med at kaste os ud i vores drømme – og netop derfor er jeg i gang med at udvikle på endnu en af mine kreative drømme, som jeg håber jeg kan folde ud i fremtiden - jeg har meldt mig på en Coach uddannelse hos Manning, for at arbejde endnu mere med potentiale og talent.

Hvad er det bedste, der er sket i din karriere indtil videre?
Det bedste jeg nogensinde har gjort var at stoppe med at lytte til alle andres råd og meninger om hvad jeg skulle med mit liv og istedet lytte til min mavefornemmelse. Så det bedste, der nogensinde er sket var, at jeg sagde min faste job op og gik selvstændig. Det har udviklet mig enormt som menneske.

Hvad er netværk for dig?
Da jeg gik på universitetet fik jeg tudet ørerne fulde om at vi skulle have et netværk og det betød at halvdelen af alle unge stressede rundt til diverse ligegyldige arrangementer etc for at “netværke”. Det ræs kørte jeg i mange år og for at være ærlig netværkede jeg for at blive set og ikke for min egen skyld. Det tror jeg mange kan nikke genkendende til. Tager jeg fx til det her arrangement, fordi det er vigtigt at han & hun ser mig – eller gør jeg det fordi jeg har lyst?

Netværk betyder intet, hvis ikke du er tilstede med dig selv og alt hvad du har.

Hvad er godt lederskab for dig og hvordan forsøger du selv at være en god leder?

En god leder kan rumme flere end sig selv og tør at få andre til at udfolde deres potentialer, de er ikke bange for at se folk vokse. De bedste chefer jeg har haft har turdet tro på mig og min kreativitet.Jeg er nok selv alt det, som man ikke mener man skal være som chef, jeg er nemlig personlig og involverende.

Jeg går på klingen af mine ansatte og ønsker en relation hvor de kan sige, hvad de føler. Det er vigtigt at inspirere mine ansatte til at vokse som mennesker og at de forstår at et job hos mig, ikke bare er et “sidde bag” computeren job, det er et job hvor du skal have det godt.

Tror du, at det har en betydning at du er en kvindelig leder og iværksætter og hvis ja, hvilken?
Jeg tror der er to typer kvindelige iværksættere: Dem der tør at embrace deres kvindelighed og dem der tror at for at passe ind, skal de tilegne dem maskuline egenskaber. Sidstnævnte går jeg ofte i klinch med, for jeg fungerer ikke med bossy kvinder. Ironisk nok var jeg selv sådan en gang, men har lært at det var en forsvarsmekanisme og tillært evne, for at komme frem i verden. Sjovt nok begyndte verden at komme til mig, da jeg embracede min feminine side og begyndte at dyrke de værdier.

Hvad er din største styrke?
En af mine største styrker er netop en feminin værdi, nemlig min evne til at lytte til min mavefornemmelse og agere ud fra den. Jeg plejer at sige, at jeg tør leve og arbejde med hjertet i front!

Hvornår var du sidst i tvivl om noget?

Jeg er tit i tvivl, men når jeg er, så ved jeg at det er fordi jeg ikke tager mig tid til at lytte til mig selv. Så er det tid til Cilletid og så kommer svaret altid til mig.

Hvornår føler du dig allersejest?
Hver dag! Fordi jeg tør være den jeg er og følge mit hjerte.

Cille2

Hvem er dit største forbillede?

Jeg har mange forbilleder: Carla Camilla Hiort, Ohland, Sophia Amoruso og Karen Pallisgaard.

Har du en livsfilosofi?
Vær modig nok til at turde se dig selv i øjnene!

Du holdt for nylig oplæg for Ladies First om kreativitet - hvad er dine bedste råd til at få en karriere i en kreativ branche, eller måske starte sit eget kreative firma?
Jeg ville ønske at jeg ikke var opdraget til at være så bange. Det har taget mig mange dybe snakke med kloge mennesker og coaches – og et dagligt fokus på mig selv, at udvikle modet til at turde gå efter det jeg drømmer om. Mit bedste råd må være, at du skal turde lytte efter hvad du virkelig brænder for og gå så efter det! Hvis du har troen og hjertet banker for din ide, så skal resten nok løse sig for dig.

Du er gravid - hvad er dine tanker ifht. barsel og at være selvstændig med eget firma?
Det er som man ser på det! Man kan vælge at gå i en negativ spiral og fokusere på alt det som det emne ikke rummer, eller man kan fokusere på hvor givende det er at vi bor i et land hvor vi kan få økonomisk støtte mens vi føder børn. Jeg har været vidne til tidligere kollegaer i New York som 3 uger efter en tvillingefødsel var tilbage på jobbet – og sådanne situationer gør at jeg er meget taknemlig for at jeg kan få min barsel. Muligheden for at kunne veksle mellem fuldtids og deltidsbarsel er unik, for jeg kan være der for mit barn, mens jeg stadig arbejder på mine projekter. Det er en helt unik tid som jeg glæder mig helt vildt til.