Blog

5. januar 2020
| Portræt | Selvstændig

Der er ingen balance, men jeg elsker mit liv

Katja Iversen er 50 år og er CEO i Women Deliver. Derudover er hun rådgiver til G7 og Fortune-500-virksomheder, International Gender Champion, Aarets Dansker i 2018 og i top 10 af Apolitical’s Top 100 af verdens mest indflydelsesrige i ligestillingspolitik.

 

Katja Iversen – portræt af Stine Heilman

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Women Deliver er gået igennem en hurtig og stor vækst, både i størrelse og indflydelse, og lige nu tager jeg organisationen igennem en evaluering og strategiprocess, så vi kan justere og være klar til fremtiden. På den eksterne front, er vi igang med at planlægge 2020 og ikke mindst Women Deliver’s deltagelse i det store Generation Equality – et verdensomspaendende initiativ,  som vil markere 25 året for Kvindekonferencen i Peking og for alvor sætte ligestilling på agendaen. Det bygger på meget af det arbejde Women Deliver allerede har lavet, så vi er med i udformningen. Jeg er også ved at samle op på arbejdet på Praesident Macron’s G7 Ligestillingsråd - og finde ud af, hvor den næste Women Deliver konference skal se ud i 2022. Det er verdens største konference om ligestilling og piger og kvinders sundhed og rettigheder med 8000 deltagere, så der er en masse detaljer, der skal på plads.

 

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

At træde frem på scenen og ikke kun arbejde med strategierne i baggrunden. Det var da jeg tog tøjlerne i Women Deliver og satte en ny kurs. Det er nok det, der har ændret både mit arbejdsliv -  og mit personlige liv - mest.

 

Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie/privatliv for dig?

 

Med 300 rejsedage om året bliver det en filosofisk diskussion. Der er ingen balance, men jeg elsker mit liv, og det jeg laver, så det er OK. Og jeg er relative god til at være til stede, når jeg er der.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Masser. 

På successiden. Vi ændrer verden, hver eneste dag, og får både firmaer og regeringer til at se på deres politik og virke igennem en kønslinse. Vi kommer med råd, vejledning, data og løsninger. Det kommer alle til gode, ikke kun piger og kvinder.

Angående udfordringerne, så står vi samtidig i en verden, hvor der er et stigende angreb på demokratiet og på civile menneskerettigheder, inklusive kvinders ret til at bestemme over egen krop. Vi og jeg er en af de organisationer, som ikke er bange for at påpege det, så det giver nogle slag. 

 

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Netværk er essentielt, hvis man vil påvirke magten, og få noget til at ske, og jeg bruger det hver eneste dag – i både det store og det små.  Jeg har sågar skrevet en bog om det: Kvinder, Kend Dit Netværk, sammen med Lisbeth A. Bille. Den kommer med meget konkrete tips og tricks til hvordan man gør det. 

I Women Deliver er det første vi spørger os selv om, når vi skal i gang med noget nyt – “hvem skal vi lave det her med?”. Endda før vi spørger, hvordan skal vi gøre dette eller hint. Man kommer bare længere med samarbejde.

 

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?

At jeg ikke skulle tage alting så alvorligt. “Pyt” er et godt ord at kende.

 

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Der er rigtig mange, der har troet på mig og på det jeg kan, og som har hjulpet undervejs. Både mænd og kvinder. Både i privaten og i det professionelle.

Det er vigtigt at give tilbage, og selv åbne døre for andre – og ikke mindst yngre kvinder. Det bruger jeg meget tid og resourcer på. Og det kommer godt tilbage.

 

Hvis du vidste, hvad du ved i dag, ville du så have levet anderledes?

Nej. Ingen fortrydelse.

 

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Jeg vil gerne nominere Majken Gilmartin som er medstifter og CEO af Global Goals World Cup