Lyt aldrig til de bange stemmer i dit liv

Blog

8. januar 2018
| Portræt | Selvstændig

Lyt aldrig til de bange stemmer i dit liv

Hanne Kirkegaard er 47 år, og ikke særlig god til at være normal. Hun arbejder som psykoterapeut, foredragsholder og coach i sin egen virksomhed, og i efteråret 2017 deltog hun på sit første netværksforløb for selvstændige i Ladies First Aarhus. Som de fleste andre, kæmpede Hanne en indre kamp af tvivl og usikkerhed inden hun tog springet mod at blive selvstændig - og tungen på vægtskålen blev en tarotlæsning. Her fortæller hun lidt om sideveje og rundkørsler, tvivl og frygt samt om at droppe at lytte til de bange stemmer.

 

Hanne Kirkegaard

Fulde navn: Hanne Kirkegaard
Alder: 47 år
Beskæftigelse/virksomhed: Psykoterapeut, coach, gruppeleder, foredragsholder, rådgivning af andre iværksættere samt psykisk krisehjælp individuelt og i grupper alt sammen via www.hannekirkegaard.dk
Uddannelsesbaggrund: Kontorassistent, cand.mag i dansk og psykologi samt Psykoterapeut MPF.

Hvordan er du endt der, hvor du står i dag i dit arbejdsliv?
Jeg har gennem de sidste 10 år specialiseret mig fagligt i spiseforstyrrelser herunder primært overspisningsproblematikker (BED) på flere forskellige planer, og har videreformidlet min personlige og faglige viden om spiseforstyrrelser siden 2007 som foredragsholder, hvor jeg har afholdt mine foredrag over hele landet utallige gange. Siden 2009 har jeg etableret gruppeterapi, hvor omdrejningspunktet var psykologisk betinget overvægt og overspisning. Derudover har jeg aldrig har været tilbageholden med at gå ud i offentligheden med min historie.

I 2008 blev der skrevet en artikel om mig i bladet ”Hendes Verden”, som også skabte en del henvendelser fra mennesker, som var interesseret i foredrag, kurser og træningsterapien. Så under de sidste to år af mine uddannelse som psykoterapeut havde jeg fast 5-10 klienter i træningsterapi om ugen. Da jeg var færdiguddannet psykoterapeut i 2011 havde jeg allerede skabt mig en niche, som en psykoterapeut, der hjælper mennesker med spiseforstyrrelser. Dette var medvirkende til at jeg i starten af 2012 kunne etablere mit firma. Dog vil jeg nævne, at jeg samtidig havde mulighed for at arbejde som ekstern mentor, som betød et økonomisk fundament således, at jeg samlet set kunne leve af at lave mentoring, psykoterapi, gruppeterapi og foredrag. I dag hjælper jeg ikke kun klienter med spiseforstyrrelser men også mennesker med problematikker som fx depression, angst, traumer/PTSD samt tilbyder par- og familieterapi.

Hvad er det bedste råd du nogensinde har fået?
Kort tid inden jeg besluttede at blive 100% fuldtids selvstændig i eget firma kæmpede jeg en indre kamp af tvivl, usikkerhed og frygt for økonomisk usikkerhed. Jeg var slet og ret bange for, at jeg ikke ville kunne lykkes som selvstændig i eget firma. En nær veninde havde givet mig en tarot læsning ved en clayrvoiant mand.

I første omgang tænkte jeg, at det var fuldstændigt tåbeligt, da jeg generelt var meget skeptisk overfor sådan noget. Men jeg tog imod gaven, og han sagde til mig:

Du skal lære at give slip på din tvivl og bekymring, for det vil lykkes for dig – så stol på det! Du får et stort personligt gennembrud som psykoterapeut, så giv slip på din tvivl!

Denne seance var lidt en åbenbaring for mig, og det lykkedes faktisk for mig at få vendt mine negative tanker og følge hans guidning/råd, som betød, at jeg omsider kunne give slip på min indre jantelov og tvivl. I stedet bruge min tid på at visualisere og byde ønsket om succes og et godt økonomisk fundament velkommen. Jeg lærte at slippe tvivlen og ja, han fik ret!

Det lykkedes mig at have et stabilt flow og tilgang af klienter og opgaver samt stabil indkomst i de snart 6 år, jeg indtil videre har været selvstændig.

Hvad er du allermest stolt af at have opnået i dit arbejdsliv?
Jeg er allermest stolt og taknemmelig for, at jeg har kunnet gøre min hovedinteresse og passion i livet til min levevej: Menneskelig udvikling og forandring. Jeg hjælper mennesker til at skabe forandring og udfolde deres fulde potentiale i deres liv. Lige så længe jeg kan huske, er der én væsentlig ting i livet, som altid har interesseret og vækket min nysgerrighed, nemlig hvordan vi mennesker reagerer, tænker og føler samt de sammenhænge der er mellem vores kropslige udtryk og vores psykiske tilstand samt de strategier, vi som mennesker anvender for at håndtere det, der til tider kan være udfordrende og også meget svært i vores liv.

Jeg tror på, og har også personligt erfaret, at uanset hvilket fundament, hvilken opvækst eller indgroede personlighedstræk man som menneske er præget af, da har alle en mulighed for at udvikle sig og bryde de tanker, mønstre og handlinger, der eventuelt præger én i en negativ retning.

At føle sig svigtet sker i dyb ensomhed – men følelsen forløses og bearbejdes i mødet med en anden.

Hvilken beskrivelse af dig selv, er du allergladest for at have hørt fra andre?
Det at dele sin smerte, oplevelser, erfaringer, tabuer, hemmeligheder med et andet empatisk menneske, kan være lige netop det, som er med til at bearbejde alt det svære. Det får jeg ofte bekræftet via de tilbagemeldinger, som folk skriver til mig, og som jeg bruger som referencer på min hjemmeside. Jeg kan ikke pege på én bestemt positiv beskrivelse af mig, der har gjort mig allermest glad, for der er så mange, og hver klientudtalelse gør mig utrolig varm om hjertet og stolt. Dog varmer denne beskrivelse af mig som psykoterapeut mig ekstra meget: “Hanne er et utroligt sødt og empatisk menneske, som blot i kraft af hendes person, giver en umiddelbar tryghed. Jeg har fra første møde med Hanne følt, at jeg kunne tale åbent og ærligt og har med det samme følt mig lyttet til og forstået. Hanne er meget bevidst om, at det er forskellige mennesker hun arbejder med, og dermed indretter hun terapien, så den passer perfekt til den enkelte person”.

Hvad motiverer dig mest i din dagligdag?
Det som motiverer mig allermest i min dagligdag er helt klart mødet og arbejdet med mine klienter. Hver eneste dag, når jeg møder i min praksis føler jeg mig motiveret og priviligeret over at mennesker kommer i terapi hos mig og tillidsfuldt og åbent indvier mig i deres følelser, liv, hverdag, relationer og fortid.

Jeg har aldrig to dage, der er ens. Det er en simpel umulighed. Mine klienter sørger for, at min hverdag er meget varieret. Min dagligdag er metaforisk som en ny “film” der afspilles hver dag. Når jeg sætter mig i min stol og åbner døren for en klient, så ved jeg aldrig, hvem personen er bag facaden denne dag, hvad jeg vil få fortalt, eller hvad der kommer til at ske. Det er faktisk det uforudsigelige i terapi sessionerne, som motiverer og begejstrer mig allermest samt variationen af de mennesketyper, jeg møder fra uge til uge.

Hvad er dit bedste råd?
Jeg kan fortælle jer, at mit liv aldrig er gået ad den regelrette vej, hvor alt er gået helt efter planen. Jeg har taget nogle sideveje ind i mellem og faret lidt vild i nogle af livets rundkørsler – men inderst inde, har jeg vidst, at hvis jeg skulle nå i den rette retning, så måtte jeg for alvor lære at lytte 100% efter mit hjertes vejviser og være helt tro mod mig selv og arbejde med det jeg brænder for!

Jeg har altid gået nogle lidt utraditionelle veje både arbejdsmæssigt og privat, for jeg har fundet ud af, at jeg er ikke ret god til det her med at være normal. Jeg vil give jer følgende råd: Følg dit hjerte, forfølg din drøm og bevar dit mod til at være dig og være ligeså normal/unormal, du ønsker. Og endelig: Lyt aldrig til de bange stemmer i dit liv, dem der siger, at det er for usikkert at springe ud som selvstændig. Hvad ved de i virkeligheden om det? Har de selv prøvet det?

Omgiv dig med mennesker, der støtter dig i at være dig og udleve dine potentialer. I den sidste ende vil det, der virkelig betyder noget for dig selv, være dit mod. Dit mod vil gøre dig stolt, uanset hvordan kommer til at gå.