Mary Consolata Namagambe

17. oktober 2021
| Portræt

Jeg har valgt at definere mig selv

 

Mary Consolata Namagambe er 30 år, Cand. Jur og grundlægger af virksomheden 'She For She', der har base i Uganda og arbejder for at støtte piger og kvinder i at fortsætte deres uddannelse og opnå deres potentiale gennem oplysning og adgang til sanitære produkter. Derudover har hun været radiovært på radio24syv i debatprogrammet 'Mary og de Gamle Hvide Mænd'.

 

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvad optager dig lige nu indenfor dit arbejdsliv?

At levere så mange bind som muligt til piger i Uganda. For to år tilbage startede jeg virksomheden She For She, som arbejder for at noget så naturligt som menstruation ikke skal være en hindring for, at piger kan gå i skole.

Jeg er meget optaget af nødvendigheden af det arbejde, jeg laver og derfor tager jeg det også meget alvorligt at tage ved lære af de fejl, som man begår, når man skal starte en ny virksomhed op. Jeg har f.eks. lige indgået et samarbejde med Khana Panties, fordi det har vist sig at mange af de piger, som vi gerne vil have vores bind når ud til, faktisk ikke har underbukser som de kan bruge vores bind i. En super vigtig detalje og læring til fremtidigt arbejde.

Og så er jeg også optaget af et nyt samarbejde med et dansk modehus, som kan levere økologisk bomuld, sådan at min virksomhed kan levere det bedste produkt på markedet indenfor genanvendelige bind.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Min erfaring er, at vi unge kvinder ofte lader andre definere os og det er et problem. Jeg har valgt at definere mig selv. Jeg har fundet ud af, hvad jeg kan og hvad jeg ikke kan og så har jeg holdt fast. Jeg tror på, at det er vigtigt at tro på sine drømme. Vi kvinder skal ikke holde os tilbage. Da jeg ikke kom ind på jura, gav jeg ikke op, men opsøgte aktivt viden om, hvordan jeg kunne forbedre mine chancer for at komme ind på mit drømmestudie – og det lykkedes for mig.

Når du tænker det og ser det for dig, så kan det også godt lykkedes.

Hvad betyder balance mellem arbejds- og privatliv for dig ?

Det at være single har helt sikkert gjort, at jeg ikke har skulle tage hensyn til en partner i forhold til mit arbejdsliv. Jeg har ikke skulle spørge nogen om lov. Med det sagt, er min frihed virkelig også noget, jeg værner meget om.

Men noget, som jeg ofte synes er svært i forhold til min virksomhed, er, at jeg i lange perioder arbejder i Uganda. Det er altid svært at sige farvel til det liv, man har vænnet sig til og fundet tryghed i. Men efter en måned føler jeg mig hjemme og når jeg tager tilbage til Danmark igen, er det mindst lige så svært at sige farvel til Uganda.

Jeg vil ikke gøre mig mindre eller lille, fordi jeg på et tidspunkt forelsker mig. For mig skal kærlighed ikke være et valg mellem at elske nogen og at være den bedste udgave af sig selv.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Jeg synes, jeg har haft mange succeser i løbet af mit arbejdsliv. Men at modtage anerkendelse for mit arbejde har været en af de største succeser. Det betød rigtig meget for mig at få lov til at lave radio, at holde tale for UN og da Nelson Mandelas datter inviterede mig til frokost, fordi dét for mig er et udtryk for, at mit arbejde værdsættes og at der blev givet plads til min stemme.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Alt. Netværk har virkeligt betydet alt for mig og mit arbejde – men også privat. Netværk er det vildeste overhovedet. Selvfølgeligt skal vi tage uddannelser. Men netværk er simpelthen så vigtig en del af arbejdslivet. Der er så mange, som har gjort tingene før dig, så hvorfor ikke slå hovederne sammen med dem. She For She var ikke sket uden netværk. Derudover har jeg fået nogle fantastiske venskaber gennem arbejdsmæssige netværk.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?

Jeg tror, at jeg ville have sagt til mig selv ”lyt. Du kan ikke alt og der er nogen, som er dygtigere end dig. Opsøg dem med ydmyghed og spørg ’hvad gjorde du?’ ”. Og så havde jeg sagt ”vær åben og slap af. Universet er der for dig  – hvis det er en fed idé, skal det nok lykkedes”.

Men at mit arbejde værdsættes, betyder ikke, at jeg bare skal køre derudaf, hvis jeg ikke har hjertet med i det. Det har været en vigtig læring for mig at stoppe op og at respektere, at jeg også har ret til at sige nej til projekter.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Kvinder i min familie: min oldemor, min bedstemor, min mor. Jeg har altid følt, at jeg havde en pligt til at gøre noget ekstra – at udnytte mit privilegium. De havde ikke samme muligheder som mig på grund af deres køn, derfor vil jeg være deres vildeste drøm. 

Hvis du kun havde mulighed for at lave en sidste arbejdsopgave, hvad skulle det så være?

For mig er en god øvelse altid et check-in med sig selv. Hvorfor gør du det Mary? Er det dit ego eller er det dig, som gerne vil det her? Det spørgsmål stiller jeg tit mig selv i mit arbejde, for at finde ud af om jeg stadig er der i mit arbejde, hvor jeg gerne vil være.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Jeg vil anbefale IDA DAKAR og Mukupa Orijinal, da de har butik sammen, men laver forskellig ting.