Blog

17. marts 2020
| Portræt | Selvstændig

Slap af med at tro, at du skal vide hvad du skal arbejde med resten af livet

Mille Sjøgren er 44 år. Hun er uddannet folkeskolelærer og journalist. Hun er voiceover artist i millespeak, stifter af Freeliving, digital nomade og fordragsholder om moderne arbejdsliv. Hun er eventyrer med stort E og rejser verdenen rundt med sin familie.

 

Ladies First vil skabe og fremvise alsidige, kloge og inspirerende kvindeportrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Mit helt nye projekt Freeliving optager mig meget lige nu. Vi gik i luften 1. marts. Jeg har glædet mig til at åbne vores nye community Freeliving, for alle os der vil noget andet end 9-17, og til os der vil have mere eventyr. Jeg har stiftet sitet, fordi jeg kan mærke, at der er en stor global tendens til at leve sit liv mere frit, mere fleksibelt og mere eventyrligt.

Jeg tror mange er færdige med det arbejdsliv, der hedder 9-17 og det er det Freeliving skaber et alternativ til. Jeg er meget optaget af, at livet skal være sjovt og at arbejde ikke nødvendigvis skal foregå på et kontor. Faktisk viser forskning at remote workers er langt mere produktive og lykkeligere end dem der sidder på et kontor. Freeliving er et community, der uddanner eventyrer, men med penge på kontoen.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Det vigtigste og altoverskyggende valg jeg har truffet er at tage stilling til hele mit liv. Heriblandt mit arbejdsliv. Mit arbejdsliv skal være fleksibelt, så det kan passe ind til alt det andet i livet, jeg også synes er sjovt. For eksempel at være på eventyr med min familie, surfe, løbe og være ude i naturen. Derfor var det at flytte til Spanien i 2012 med mine, på daværende tidspunkt, to små børn, den mest skelsættende begivenhed for både min virksomhed samt privatliv.

Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie/privatliv for dig?

Jeg tror på, at vi har ét liv, og vi er én person uanset hvor vi er fysisk, og at vi skal være tro mod os selv og vores værdier. Det er den bedste balance, du kan have i livet. For mig er mit arbejdsliv og mit privatliv to ting af samme sag. Jeg lever af min passion, og derfor er balancen der blandt andet også.

Jeg er meget optaget af, at livet skal være sjovt og at arbejde ikke nødvendigvis skal foregå på et kontor.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Det er en fantastisk og oplevelsesrig livsstil at leve på farten med sin familie, men nem er den ikke. Lige nu i skrivende stund, sidder jeg på Bali og arbejder, og opdager at der er blokeret for Vimeo i Indonesien. Hele mit site Freeliving og alt indhold skal uploades via Vimeo, og jeg går i luften om 5 dage. Sådan udfordringer er der konstant, når du er på farten. Men ligegyldigt hvad, finder jeg altid en løsning, og jeg har lært at det løser sig.

Hvis jeg skal kigge tilbage på udfordringer i mit arbejdsliv, var det i 2008, da jeg blev fyret fra The voice som radiovært på grund af krisen, og jeg var gravid med mit andet barn. Fuck det var op af bakke. Men heldigvis valgte jeg at gå freelance og stiftede millespeak, og det har været den bedste beslutning ever. Jeg kommer aldrig tilbage til at blive ansat.

Succes? Svært ord for mig. For jeg går ikke efter at være en succes. Men jeg føler mig succesfuld i den forstand, at jeg er total risikovillig, både privat og i min business og at jeg har valgt at leve efter mine egne værdier. Også selvom det måske ikke er samfundets værdier. Hvis jeg skal sætte ord på konkrete succeshistorier i min karriere, må det være

1. At lande Coca cola, som min første store reklamekampagne i 2008 - og siden hen kunne leve godt at at være speaker på 12. år med mange internationale kunder.
2. At jeg er blevet nomineret for en lydbog pris på Mofibo her i februar måned.
3. At jeg har skrevet en bog om livet som digital nomade, holdt tonsvis af foredrag om emnet remote work og fremtidens arbejdsmarked, og ikke mindst skabt Freeliving.dk på kun 1 år.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Jeg er nok lidt af en selvstændig gøgler og en firstmover, men jeg er glad for at have et stort netværk, og kunne sparre med dem om alt muligt. Jeg sparer bl.a rigtig meget med Pernille Sandberg fra Goodtalks og min seje søster der arbejder i HR i Carslberg og bare er et mega reflekterende menneske. Mit netværk har vist sig, at være mere end magisk.

Jeg er ikke selv bange for at give, og det har jeg også gjort og gør i en meget høj grad, fordi jeg tror på Karma, venlighed og vidensdeling. Men wow jeg har også fået meget igen - lige nu i Freeliving, er der så mange der skriver til mig, at de gerne vil bidrage. Hvor magisk er det lige. Privat er jeg pisse heldig. Jeg har de bedste venner i hele verden, og jeg elsker både at have internationale venskaber og gamle venskaber. Det giver noget at møde nye venner senere i livet, men det giver også noget af have nogen i dit liv, der kender din historie.

Hvis du vidste, hvad du, i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?

Helt ærligt - det ved jeg ikke. Jeg lever mit liv autentisk og i nuet, forstået på den måde, at jeg gør det, der gør mig glad både i mit privatliv og mit arbejdsliv. Men hvis jeg skulle give et ungt menneske et råd, vil jeg bare sige ‘ slap af med at tro, du skal vide hvad du skal arbejde med resten af livet, eller hvilken uddannelse du skal have, for du vil komme til at prøve en masse af, og intet er statisk anyway’.

Men hvis jeg skulle give et ungt menneske et råd, vil jeg bare sige ‘ slap af med at tro, du skal vide hvad du skal arbejde med resten af livet, eller hvilken uddannelse du skal have, for du vil komme til at prøve en masse af, og intet er statisk anyway’.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Hmm man kan sige, The Voice fyrede mig, og det var en god mulighed for mig, fordi jeg valgte at blive selvstændig og samtidig fandt ud af, at det var meget federe end at være ansat. Men mon ikke jeg havde fundet ud af det alligevel på et tidspunkt?

Min mand Kristian gør det også i den grad muligt at leve det liv, som vi lever i dag. Han har altid troet på mig, løftet mig og sagt 'go for it', når jeg kommer med en skør idé - og vise versa. Vi støtter hinanden i at prøve livet af, rejse meget, prøve nye business idéer, skrive bøger eller hvad det måtte være. Det er jeg så taknemmelig for. Men ud over det, så er det vist ret meget mig selv, der har åbnet mine egne døre.

Hvis du skulle være en anden person, hvem skulle det så være?

Leonardo Dicaprio. Ja det siger sig selv, så ville jeg være pisse lækker, have en hel del dinero på kontoen, have en penis og prøve at være mand (det gad jeg godt prøve)….og sidst men ikke mindst, ville jeg være med til at redde verdenen og regnskoven. Det synes jeg fandme er sejt.

Hvilken kvinde i jeres netværk vil i åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts Blog? 

Det er klart, jeg synes min nye partner Cille Rosentoft er mega sej og inspirerende, derfor åbner jeg døren for hende. Udover hun er en dygtig freelancer, er det fordi hun solgte alt og sejlede ud i verden med sine 3 børn, fødte midt i stillehavet, og kom hjem med 4 børn. Og så har hun taget stilling til sit arbejdsliv og liv generelt.