Blog

5. januar 2020
| Portræt | Selvstændig

Hvad er en god fødsel værd? 

Sara Kindberg er 44 år. Hun er uddannet jordemoder og har en ph.d. i kvinders sundhed. Sara begyndte tidligt i sin karriere at interessere sig for, hvordan kvinder skal sys, så de har færrest gener efter fødslen. På den baggrund startede hun i 2008 virksomheden GynZone. Virksomheden udvikler digitale kurser og hands-on workshops til jordemødre og læger om syning af kvinder efter fødsler. Derudover er Sara også grundlægger af Vulva Enterprise, der udvikler fantomer (modeller, red.) til træning og undervisning, der fremviser vulvaen på en ordentlig og æstetisk måde. Saras virksomhed GynZone underviser 1000 kursister på hands-on-workshops om året.

 

Sara Kindberg – foto af Bente Binderup

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Det optager mig at vores salg skal skaleres. Vi er lige nu i gang med at vende vores forretningsmodel om. Vi har en fin forretningsmodel, men det kan være svært at fastholde kunder uden for Danmark.  Vi har et helt program for, hvordan vi fastholder vores kunder i de store organisationer og det fungerer fint i Skandinavien, hvor jeg kan køre ud til dem og hvor de kender mig - det er et meget netværksbaseret salg. Vi er nået frem til at vi skal være bedre digitalt. Vores digitale salg skal gøres let og indbydende gennem en super lækker hjemmeside - to klik så har man købt. 

Lige nu er vi også i gang med at definere hvilke trin man skal igennem for at blive ninja i fødselsbristninger, således at man på sin GynZone-profil kan se hvor man er i forløbet, så det bliver tydeligt hvornår man er kvalificeret til at sy f.eks. en kønslæbe.  Du må virkelig ikke gå ind og øve dig på en nybagt mor! Du øver dig på fantomer, træner indtil du er dygtig, sikker og har en god hastighed - og så går du ind og syr en kvinde.

Det er vigtigt for mig at kvinder har nogle garantier for at de får en sikker og effektiv behandling når de bliver syet.

Lige nu er vores sundhedssystem sat op til at man går til sin praktiserende læge - og der vil en læge ofte sige at du skal knibe bedre og du skal gøre mere - det er din egen skyld. Men nogle af de ting som kvinder ikke kan holde på efter fødsler er altså fordi vi ikke har fået syet dem ordentligt. Det er ikke hendes skyld og det kan hun ikke knibe sig fra. Ofte får kvinder at vide, “hvad havde du forventet”, og der synes jeg egentligt det er rimeligt at forvente, at man kan leve et almindeligt kønsliv og kan holde på urin og afføring. Det er vigtigt at vi inden for fødselshjælpen får et godt sprog for fødselsbristninger, sådan vi kan undgå kvinder, der lider efter deres fødsler. 

 

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Jeg har truffet et valg om aldrig at tælle arbejdstimer. Det tror jeg er noget af det vigtigste, man må gøre op med sig selv, når man starter en virksomhed. Hvis man er dybt passioneret, så er det ikke et lønarbejde. Så er det et livsværk, det er mit livsværk på højde med mit barn. Det livsværk har også gjort at folk i Skandinavien kender mig som hende, der ved noget om køn og bristninger. Da Malene Hegenberger fra virksomheden Hegenberger Speculum kom til mig for to år siden og spurgte mig til råds i forholdt til udviklingen af hendes produkt, som gør at vi bedre kan se, når vi syr, sagde jeg “ja tak - det har jeg håber nogen ville tage initiativ til i 15 år”. Det er gået voldsomt hurtigt for hende og jeg er enormt glad for hendes succes. Det er et super godt produkt, som jeg tror vil blive globalt anvendt inden for et par år. Folk kommer til at efterspørge “en hegenberger” og så håber jeg at kunne levere kurserne.

Hvis jeg havde haft et helt almindeligt arbejdsliv, tror jeg, at jeg ville have fået flere børn. Jeg har kun et barn. Jeg tror jeg ville have haft flere, hvis ikke jeg havde haft et firma som optog mig så meget - og muligvis også haft en sportsgren at dyrke.  

 

Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie/privatliv for dig?

Der er ingen balance. Det er en illusion at tro, at man kan drive en globalt voksende virksomhed og have balance i noget som helst. Man kan vælge, hvornår man holder fri, eller man kan i hvert fald prøve, og man kan få lov til at arbejde med ressourcefulde mennesker til at hjælpe en på dén rejse.

En gruppe af mine kolleger fra jordemoder- og lægeverdenen er involveret i GynZone som instruktører på kurser. Nogle har også hjulpet med kapital til at realisere vores drømme, og på den måde har de købt sig ind på ejersiden. Når vi arbejder så passioneret og mange timer med vores fag er venskab og gensidig respekt fuldstændigt essentielt.

Og på hjemmefronten har jeg en partner, som også er drevet af glæden ved sit fag og at gøre en forskel i verden. Vi arbejder begge langt mere end gennemsnitsbefolkningen. Et trygt og støttende parforhold er kernen i, at jeg kan holde til denne livsform.

Det vigtigste er at være tilfreds. Andre ville måske ikke sige, at det er en balance, men at være tilfreds er mit succeskriterium.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Jeg er tilfreds med det jeg laver, og jeg synes jeg tilbyder et godt produkt til en fair pris, og så er jeg stolt af at vi i min virksomhed har mulighed for at have folk med sindslidelser i jobpraktik - vi har altid en som er på vej tilbage på jobmarkedet. Det er vigtigt for mig at være en social ansvarlig virksomhed. Vi vælger bl.a. at give julegaver til Maternity Foundation,  der har et program, der redder kvinder i den tredje verden, når de føder børn. 

Jeg vil noget med min virksomhed og den er egentligt ikke sat i verden for at skabe penge. Det betyder meget for mig at kunne drømme videre. Jeg vil for eksempel gerne lave noget om hvordan man undgår og hjælper kvinder som er omskårne. Man kan vel egentligt sige at mit incitament er at tjene penge for at kunne brænde dem af på nye projekter. 

Min udfordring er ikke at smide alle mine penge efter nye projekter. Jeg har brug for at blive hjulpet til at styre, hvilke projekter det er værd at løbe efter i forhold til hvad der er strategisk smart og om der er et marked.  Derfor har jeg også en bestyrelse i min virksomhed, som består af kommercielt tænkende mennesker, der udfordrer mig på mine ideer. 

Og så er det selvfølgelig en udfordring at min virksomhed sælger viden og know-how, som ofte bliver belønnet med en flaske vin, og ikke piller eller kemi som vi som samfund placerer højere. Jeg kan ikke overleve på en flaske vin, min virksomhed er faktisk mit levebrød. 

 

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit arbejdsliv?

Alt, alt, ALT. I Danmark sælger jeg til en stor del af de fødeafdelinger der er, og det er jo fordi jeg kender jordemødre og fagpersoner. Mange har mødt mig, fordi de har været på kursus. Hver gang jeg er til en konference, hvor jeg holder oplæg, sørger jeg for at lægge ting på Facebook og LinkedIn for at gøre opmærksom på, at vi er på markedet - så hvis de har spørgsmål om syning, er det os de kommer til.

 

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Jeg har kun mødt åbne døre, når jeg har banket på. Mange har hjulpet - folk som har forsket før mig, folk som har hjulpet mig med at søge penge, erhvervsfolk som har delt ud af råd og idéer. Jeg tror en af de væsentlige årsager til at mange gerne vil hjælpe mig og godt kan lide min virksomhed er, at den vil kvinder det godt.

 

Hvad er en god fødsel værd?

Når vi snakker samfund og sundhed handler det ofte om at sygehuse får penge for jordemoderydelser, fødsler og efterforløb - og hvis der er komplikationer så får sygehuset flere penge, for så er der naturligvis brugt flere ressourcer på at passe kvinden eller barnet. Det vil også sige at hvis der er lavet kejsersnit, så får sygehuset endnu flere penge, for så har det sandsynligvis været en rigtig svær fødsel. For vores samfund ville det gavne mest muligt at kvinder føder gennem skeden og er glade og trygge ved det. På trods af dette så er det faktisk det vi, som samfund, har prioritet ringest. Hvis man vælger at få et kejsersnit er man garanteret, at der står syv mennesker, som er morgenfriske og laver kejsersnit - man får en super god smertedækning og fantastisk service - og det er jo rigtig godt. Men dén kvinde, der er inde og føde på otteogfyrrende time, som er træt og får en stor bristning, hun har svært ved at komme i gang igen og få den rigtige hjælp. Det ærgrer mig at vi ikke investerer lidt mere hende, så hun føder sit barn med glæde, og efterfølgende bliver bekræftet i at hun var verdensmester. 

Jeg ville derfor ønske at vi i vores fødselsvæsen indførte en bonus for at lave fantastiske fødsler, i stedet for at få en bonus for katastrofe-redninger.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Malene Hegenberger. Hun er en af de få danske kvinder, der har taget et patent og er lykkedes med at skalere en virksomhed på to år. Hun er meget spændende.