Blog

30. januar 2020
| Portræt | Selvstændig

Fællesskaber kommer ikke (nødvendigvis) af sig selv – man skal skabe dem

Suzana Milovic er 34 år. Hun er foredragsholder, forandringsleder og coach. Derudover er hun billedkunstner og forkæmper for ligestilling.

Ladies First vil skabe og fremvise alsidige, kloge og inspirerende kvinde-portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Jeg arbejder på nogle artikler indenfor forskellige emner, som jeg er meget passioneret omkring, og som jeg håber, vil gøre en forskel og vil få sat fokus på nogle af udfordringerne ved vores arbejdsliv og samfund idag. Lige nu arbejder jeg bl.a. på en artikelserie om ”Danish Denial”, som er et udtryk, jeg har fundet på for at sætte fokus på danskernes manglende forandringsparathed sammenlignet med vores nordiske naboer.

Ligestilling er her et glimrende eksempel, hvor vi bliver ved med at rykke os i negativ retning, mens vores naboer brager fremad. Jeg har mine egne teorier omkring, hvorfor det forholder sig sådan, og hvordan vores kultur kommer i vejen for positiv samfundsmæssig udvikling.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Jeg tog for 2 år siden springet ud af Corporate efter 12 år i Mærsk for at prøve livet som selvstændig. Jeg fandt ud af, jeg var mere bange for at ende med at fortryde om 10 år, at jeg aldrig prøvede, end frygten jeg havde for at fejle og miste en masse penge.

Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie/privatliv for dig?

Jeg elsker at arbejde (meget), og jeg har en stor drivkraft, fordi jeg er så passioneret omkring mange ting. Men jeg indså under et stress-kollaps for år tilbage, at jeg aldrig holdt pauser, og ikke havde fokus på at lade op. Jeg er siden blevet uddannet Stresscoach og går nu mere op i at sætte klare grænser, vælge benhårdt til eller fra i mit liv, holde pauser og lade op.

Jeg fandt ud af, jeg var mere bange for at ende med at fortryde om 10 år, at jeg aldrig prøvede, end frygten jeg havde for at fejle og miste en masse penge.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

At stå på en scene foran andre mennesker har været min største professionelle frygt. Tidligere fik jeg blackouts, jeg stammede og rødmede, og havde enormt svært ved at formulere mig. Det er helt vildt, jeg nu er nået hen et sted, hvor jeg kan tale i timevis på en scene og ELSKE det. Hvor der er vilje, er der vej, og med professionel hjælp kan man opnå næsten alt.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Jeg har skabt stor fremdrift i projekter og forhandlinger, fordi jeg altid har gået enormt meget op i at danne stærke relationer og dyrke mit netværk. Alligevel måtte jeg oppe mig, da jeg blev selvstændig og dyrke networking på ny på et meget højere plan, fordi jeg fandt ud af, jeg egentlig kun havde et professionelt netværk inden for Corporate. Det har bl.a. resulteret i mange gode samarbejder på kryds og tværs, og det har udviklet mig enormt meget, så jeg er blevet inspireret og drevet i en mere bæredygtig retning.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?

Jeg skal ikke bekymre mig om, hvad andre tænker, og jeg skal bare være mig selv. Det er dén person, folk elsker. Man kan aldrig passe ind og være ”normal”, hvis man er født til at skulle skille sig ud for at gøre en forskel. Det er jeg ved at forstå nu.

Livet er lige nu. Med udfordringer, frustrationer, glæder, sorger, rutchebaneture, gode dage, dårlige dage, osv. Det er her lykken er gemt. Den er gemt i nuet med forståelsen af, at meningen med livet er – at vi skal LEVE det.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Der er virkelig mange, der har gjort en stor forskel for mig, så jeg kan ikke remse dem alle op her. Kvinderne i mit netværk hjælper mig enormt meget, når jeg har brug for det, og jeg er virkelig beriget med de mest fantastiske kvinder i mit liv.

Jeg har dog også gjort enormt meget ud af at skabe fællesskaber selv, og sammensat grupper af ligesindede kvinder, der støtter, hepper, motiverer og inspirerer hinanden, så man selv kan åbne døren. Fællesskaber kommer ikke (nødvendigvis) af sig selv – man skal skabe dem, man skal pleje dem og fokus skal være på at give og bidrage.

Har du et særligt råd, du gerne vil give videre til andre kvinder?

Vi er et af de lande i verden, hvor flest (kvinder) dealer med stress, angst og depressioner. Vi jagter mål, lykke og perfeksion som aldrig før, og aldrig er så mange kvinder knækket midt over af sådan et pres for at opnå succes på alle parametre - på én og samme tid. Det er umuligt, og det opdager vi desværre alt for sent.

Vi kommer ofte til at tænke: ”Når dit og dat sker, SÅ vil jeg være lykkelig”. Sådan er livet bare ikke. Der er ikke et ”...and she lived happily ever after” efter et eller andet bestemt opnået mål. Derefter kommer der masser af andre udfordringer (eks. søvnløse nætter og lortebleer, mentalt fraværende mænd og krævende familier, dumme chefer og lange arbejdsdage i ”drømmejobbet”, svigermor, sygdom og dødsfald i familien, osv.), hvorfor det er så vigtigt at være i det, man er i lige nu og få det bedste ud af det. Livet handler ikke om at indfri målene og tjekke tingene af som på en tjekliste.

Livet sker også, mens man er single, mens man bor i en lille lejlighed og kun kan drømme om huset, mens man studerer, mens man ikke har råd til at rejse, osv. Det er ”mangelsmindset”, jagten på grønnere græsgange, sammenligninger med andre og ventepositionen ift. drømme- prinsen/barnet/huset/rejsen/osv…, der driver os til vanvid og kommer i vejen for vores nydelse og følelse af lykke. Vi skal give os selv et break! Vi er dejligst og mest lykkelige, når vi hviler i os selv og nyder. Der vil altid være mere vasketøj, mere arbejde, mere at stræbe efter, så man kan ligeså godt lige tage en pause og nyde solstrålen, hinanden, kaffen og serien en ekstra stund. Det er ok.

Vi bestemmer oftest muligheden og timingen for dette selv, men bilder os selv ind, vi ikke gør. Livet er lige nu. Med udfordringer, frustrationer, glæder, sorger, rutchebaneture, gode dage, dårlige dage, osv. Det er her lykken er gemt. Den er gemt i nuet med forståelsen af, at meningen med livet er – at vi skal LEVE det.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Isabelle Denaro. Hun er en af de mest inspirerende, hjertevarme og intelligente kvinder, jeg kender. Hun har åbnet døre for mig og utallige andre kvinder. Hun er kendt for sine fantastiske film, men kvinden bag er mindst ligeså fantastisk og fortjener sit eget spotlight.