Der er ingen mellemvej. Punktum.

Blog

9. december 2015
| Portræt | Selvstændig

Der er ingen mellemvej. Punktum.

Anja Lovén er ildsjælen bag DinNødhjælp. I 2011 sagde hun sit job som butikchef op, for at rejse ud som observatør og nødhjælpsarbejder i Afrika, og i 2012 stiftede hun så den velgørende organisation DinNødhjælp, der hjælper heksebørn i Nigeria til et mere værdigt liv. Anja har både været med i DR2’s dokumentarserie ”Helvedes Helte” i 2014 og ”En dansker redder verden” tidligere i år. Hun er desuden kærester med David, og sammen har de sønnen David Jr, og så er Anja Lovén en af de 24 kvinder, vi har bedt om et karriereråd til Ladies First julekalender 2015 - og her giver hun et lidt dybere indblik drivkraften bag DinNødhjælp!

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvad er du mest stolt af at have opnået?

Jeg glemmer måske rent faktisk at stoppe op og tænke: "Hey! Jeg har rent faktisk stiftet en organisation. Jeg har min egen grund i Nigeria og jeg skal til at bygge mit helt eget børnehjem". Jeg glemmer at rose mig selv for, hvad jeg har opnået på de 3 år, men min familie er heldigvis gode til at rose mig, og huske mig på det.

Udover min organisation, så er jeg mest stolt over at bygge et børnehjem i Nigeria (og det var aldrig lykkedes uden min kæreste, og alle dem der hjælper dernede).

Anja2

Ting kommer ikke bare til mig. Man er nødt til at ofre meget af sig selv for at nå sine mål, og når folk kan se de ofre jeg har gjort, så gør det mig glad.

Hvilken beskrivelse af dig, bliver du mest glad for at høre fra andre?

Jeg føler næsten, jeg får for meget ros, men det er i hvert fald ikke når folk kalder mig en engel eller moder Teresa - det er jeg for beskeden til at tage imod. Jeg bliver mest glad, når folk kan se de ofre jeg har gjort mig, at folk kan se og forstå at jeg faktisk er hjemløs i Danmark, og ting ikke bare kommer til mig, men at man er nødt til at ofre meget af sig selv for at nå sine mål, og når folk kan se og forstå det, gør mig mest glad.

Nævn 2 ting om dig selv, som vil overraske andre?
Jeg tror det kommer bag på folk, at jeg også kan være angst. Efter jeg har fået min søn, er jeg faktisk blevet bange for at flyve, det er egentlig ret underligt, når man tænker på at jeg har arbejdet som stewardesse, og aldrig før har været bange for at flyve.

En helt anden ting folk ikke ved, er at jeg ikke kan lave mad! Jeg gider faktisk ikke, for at være helt ærlig...

Hvad er din største styrke?
Når jeg har sat mig et mål, så vil jeg gøre alt for at nå det. Ikke at det er en nem vej, men jeg har svært ved at leve livet i midten - det er enten eller for mig, og der ikke ingen mellemvej. Punktum.

Jeg er ekstremt effektiv fra tidlig morgen til omkring middag. Om eftermiddagen er jeg kørt død, og så lægger jeg alt arbejde væk, henter min søn og holder fokus på ham resten af dagen.

Hvad har været den største udfordring?

Der er rigtig mange udfordringer i forhold til mit arbejde, både i Danmark og i Nigeria. Efter jeg har fået min søn, er det en stor udfordring at rejse som jeg gør, med et lille barn. Før jeg fik min søn, var vi også 'hjemløse' i Danmark, så alt skulle koordineres med familien når vi var hjemme, men nu har vi et lille værelse på en gård, hvor vi kan være når vi er i Danmark.

Hvornår var du sidst i tvivl?
Det er ikke fordi jeg kommer i tvivl som sådan, men når jeg er i Nigeria f.eks. i en situation med et barn, der er blevet udsat for tortur, og vi bare skal have den her godkendelse for at få barnet med os hjem. Og de ikke vil udlevere barnet før vi giver dem penge, og de selv mener at barnet er en heks, kan jeg godt blive så frustreret at jeg bare tænker at det hele kan være lige meget. Det er så barsk et miljø, men så ser jeg børnenes smil og deres øjne for mig, og så får jeg fornyet styrke og energi. Men jeg er ikke i tvivl. Jeg ved det er det rigtige jeg gør, jeg følger mit kald, og det er det jeg skal gøre resten af mit liv.

Som barn ville jeg være cowboy. Jeg har en stor forkærlighed for cowboyfilm - og Clint Eastwood.

Hvem er din største inspiration?

Helt klart min mor! Hun var alene med tre børn og arbejdede på et plejehjem i mere end 25 år, og formåede stadig at give os alt det som alle andre havde. Hun knoklede og knoklede, og var hønemor samt en stærk kvinde udover det sædvanlige. Hun døde desværre af lungekræft da jeg var 23, men hun var en stærk kvinde.

Tilbage i gymnasiet i 1998, begyndte jeg at følge Angelina Jolie, da hun startede for mange år siden med at lave humanitært arbejde, og jeg har altid synes hun var ret sej. Jeg har aldrig set ret mange af hendes film, men jeg har mere fulgt hende i den karriere hvor hun har været ambassadør for forskellige store organisationer. Det har også været en inspiration for mig.

Hvad er de 3 største forandringer, der er sket i dit liv?

Da jeg fik min søn, da min mor døde, og da jeg gjorde mig selv hjemløs, og startede op i Afrika - det er helt klart de tre største forandringer, der er sket i mit liv.

Anja1

Hvad troede du som barn, at du skulle være når du blev stor?
Som barn ville jeg være cowboy. Jeg voksede op med min morfar, som desværre var meget syg, så han boede tit hos os og sov på sofaen. Om aftenen så han altid cowboyfilm og der var ikke noget bedre, synes min søster og jeg, end at være længe oppe i weekenden og se cowboyfilm med morfar. Jeg har en stor forkærlighed for cowboy film, og Clint Eastwood.

Jeg håber de fleste tænker at jeg er en sej kvinde med ben i næsen, som gør noget godt for andre. Men jeg er bange for at de tænker: hun er da ikke rigtig klog, at hun gør alt det, og så med en lille søn.

Hvornår er du mest effektiv?

Jeg er mest effektiv lige så snart jeg har afleveret min søn i vuggestuen, så kører jeg bare på. Jeg er ekstremt effektiv fra tidlig morgen til omkring middag, men om eftermiddagen er jeg kørt død, og så lægger jeg alt arbejde væk, henter min søn og holder kun fokus på ham resten af dagen. Når han så er puttet og lagt i seng, kan jeg genoptage mit arbejde og køre på igen. Jeg kan ikke være effektiv arbejdsmæssigt, hvis han er i nærheden, så får jeg virkelig ikke lavet noget...

Hvad tror du folk siger om dig, når du ikke er til stede?
Jeg håber de fleste tænker at jeg er en sej kvinde med ben i næsen, som gør noget godt for andre. Men jeg er bange for at de tænker: "hun er da ikke rigtig klog, at hun gør alt det, og så med en lille søn". De ved jo ikke at vores søn er med i alle vores overvejelser og at han altid kommer i første række. Han er det vigtigste, og bliver han syg imens vi er hernede, så er der ingen tvivl om at jeg tager det første fly hjem. Det er vigtigt for mig, at folk ikke tror at jeg sætter hans liv på spil, for det gør jeg bestemt ikke.