Design og samarbejde med optur

Blog

14. april 2015
| Portræt | Selvstændig

Design og samarbejde med optur 

 

Christel Maria Jantzen, uddannet Cand. arch. i design fra Arkitektskolen Aarhus. Hun erindehaver af designKONSISTENS, der er partner i samarbejdet Visuel Optur. 

Christel (til venstre) & Mia (til højre) fra Visuel Optur.

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Christel Maria Jantzen (til venstre på billedet) er medlem af netværksforløbet Ladies First Business, og vi har snakket lidt med Christel om hendes liv som selvstændig, økonomi og udfordringer samt samarbejdet med partneren Mia (til højre i billedet) i Visuel Optur.

Hvad lavede du før du blev selvstændig, og hvorfor startede du egen virksomhed?

Jeg sprang direkte ud i arbejdsløshed efter endt uddannelse. Efter et halvt års tid med kurser, praktik og freelanceopgaver fik jeg muligheden for at lave et større strategisk designprojekt for en chokoladeproducent. Her skulle jeg bruge et CVR nr. for at starte, så det fik jeg og derefter tog den ene måned den anden og i dag er jeg stadig selvstændig. Det var ikke, hvad jeg forventede jeg skulle, men i dag er jeg ikke i tvivl om, at jeg trives med at have eget firma.

Hvad er Visuel Optur - helt kort?

Visuel Optur er et samarbejde mellem Mia, der er den grafiske håndværker og jeg som er designer og projektleder. Sammen løser vi kommunikative udfordringer med et visuelt sprog.

Vi startede samarbejdet i efteråret 2013 efter vi begge havde haft enkeltmandsfirmaer i et par år. Vi savnede begge sparring, en mulighed for at lave større projekter, og ikke mindst én at drikke morgenkaffe med. Så vi brugte det meste af en sommer på at lægge en ny strategi og skabe Visuel Optur helt fra bunden. Idag laver vi alt fra visuelle identiteter, grafiske materialer, tegnefilm og grafisk facilitering til større udstillinger, wayfinding og butiksindretninger. Lige nu har vi f.eks. gang i at designe Designskolen Koldings afgangsudstilling, vi hjælper Region Syddanmark med at forenkle designet i deres e-lærings kurser og så arbejder vi sammen med Vejle Kommune om at skabe et mærkbart arbejdsmiljø på udvalgte skoler.

Vi er hinandens personlige trænere, som vi plejer at sige. Vi presser hele tiden hinanden til at blive bare lidt bedre.

Den største fordel er at vi flytter hinanden fagligt - eller er hinandens personlige trænere som vi plejer at sige - hvor vi hele tiden presser hinanden til at blive bare lidt bedre.

Hvad er fordelene og ulemperne ved at arbejde alene ift. i et partnerskab?

Jeg tror, jeg ser flest fordele ved at være i et partnerskab. Der er altid en at sparre med, en at møde ind med om morgenen og så har vi fået fordelt vores arbejdsopgaver mellem os, så man ikke står får alt selv. Men den største fordel er at vi flytter hinanden fagligt - eller er hinandens personlige trænere som vi plejer at sige - hvor vi hele tiden presser hinanden til at blive bare lidt bedre.

Selvfølgelig diskuterer man en hel del og er uenige en gang i mellem, men vi har fundet en god balance, hvor vi ikke tager tingene så tungt og kommer hurtigt videre.

Hvad er du mest stolt af at have opnået som selvstændig?

Jeg er stolt af at være nået så langt. Jeg synes, at vi i Visuel Optur har nogle sindssygt spændende og udfordrende opgaver og føler vi har bevist, at vi kan et eller andet - så meget at folk ønsker at samarbejde med os mere end en gang.

Når jeg var sammen med mine venner med fast job og løn, så tænkte jeg ofte over, om det var det værd; at kæmpe så hårdt for så få penge?

Hvad har været det sværeste eller mest udfordrende i forbindelse med din virksomhed indtil videre? Og hvordan har du tacklet det?

I et par år var økonomien den udfordrende del. Når jeg var sammen med mine venner med fast job og løn, så tænkte jeg ofte over, om det var det værd; at kæmpe så hårdt for så få penge? Men da jeg nåede mit økonomiske mål begyndte jeg at slappe af og i dag handler det meget mere om værdien af mit arbejde og den lykke jeg selv skaber.

En anden udfordring har helt sikkert været at indgå i et partnerskab. Selvom der i dag er masser af positive sider, som jeg har nævnt, så har det til tider været en udfordring. Det var svært at gå fra sit eget til at dele alt med en anden, som jeg knap nok kendte. Men efterhånden som vi har lært hinanden at kende, så er det hele blevet meget nemmere. Og det har været hele rejsen værd.

Spring ud i det! Det kan være overvældende, men ikke farligt. Hold ud og fokuser på alt det gode det giver dig og dit liv..

Har du et godt råd til andre, der skal til at starte egen virksomhed?

Spring ud i det! Det kan være overvældende, men ikke farligt. Hold ud og fokuser på alt det gode det giver dig og dit liv. Jeg tror der er rigtig mange, der gerne vil finde en samarbejdspartner, når de skal starte virksomhed. Jeg kan kun anbefale at være to, men husk at være ærlige og åbne overfor hinanden, så kommer man længst.

Jeg trængte til noget sparring med andre iværksættere, og det får jeg bestemt i Ladies First Business. Vi er hurtigt kommet ind på hinanden, og er gode til at give hinanden det ekstra lille skub, som man af og til trænger til.

Hvad får du ud af at deltage i netværksforløbet Ladies First Business?

Jeg meldte mig ind i Ladies First Business, fordi jeg trængte til noget input udefra. Vi har kontor i Spinderihallerne i Vejle, hvor der er masser af søde mennesker at snakke med, men jeg trængte til noget "storby" og sparring med andre - ikke nødvendigvis kreative - iværksættere. Det får jeg bestemt ved Ladies First Business, hvor jeg også føler, at vi hurtigt er kommet ind på hinanden og er gode til at give hinanden det ekstra lille skub, som man af og til trænger til.