Det værste du kan få er et ‘nej, tak’

Blog

27. april 2015
| Portræt | Selvstændig

Det værste du kan få er et 'nej, tak'

 

Maria Ellermann, uddannet grafisk designer og ejer af Maria Ellermann Freelance, hvor hun arbejder som freelance fotograf, grafisk designer og kunstner. Hun har drevet virksomhed som en deltisbekæftigelse i ca. 3 år, men gjorde det til fuldtid sidste år i oktober, hvor hun også fik et cvr. nr.

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Maria Ellermann er freelance fotograf og kunstner, og i opstarten af sin virksomhed, har hun lænet sig op af sin mentor, som både har lært hende at få struktur på sit arbejde og har hjulpet med at involvere Marias kæreste og far i hendes virksomhedsprojekt. Her kan du læse mere om hendes iværksætterhistorier og hvordan hun fik kontakt til sin mentor, Anja Sondrup.

Jeg var så heldig at blive fyret, og 2014 blev en kæmpe rutchebanetur, hvor jeg gik fra stress og panikangst - til det ukendte - og videre til overskud og balance.

Hvad lavede du før du blev selvstændig, og hvorfor startede du egen virksomhed?

Jeg har arbejdet på et reklamebureau i otte år og sad som grafisk leder i en international virksomhed i godt 2,5 år. Jeg startede fordi det kriblede i mit for at lave mine egne ting. Jeg havde det som en løve i et bur på en arbejdsplads, og savnede kreativ frihed og fleksibilitet. Jeg var dog meget bange for at leve det selvstændige liv i starten. Derfor havde jeg et (ret krævende) fuldtidsarbejde + mit selvstændige virke og en masse sport. Kørte med 120 km/t hver dag hele ugen; arbejde 7-15, så hastede jeg til sport, spiste en hurtig aftensmad og videre til  atelieret, studiet eller foran computeren til kl. alt for sent. Så crashede jeg. Det startede med svære søvnproblemer og endte i kraftige brystsmerter - som 26-årig. Jeg blev bedt om at drosle gevaldigt ned, men det var rigtig svært for mig at skære alt det fra, som gav mening. Så var jeg så “heldig” at blive fyret i dec. 2013, som et led af større downsizing i virksomheden (ca. 30 pers. blev fyret hos CM Network) Og så skal jeg love for at 2014 blev en kæmpe rutschebanetur, hvor jeg gik fra stress og panikangst - til det ukendte - og videre til overskud og balance.

barok_4

Hun hjalp mig med at afklare mine drømme, fjerne duggen fra brillerne og få struktur på min dagligdag, så jeg ikke gik og var så nervøs hele tiden.

Hvordan kom du i kontakt med din mentor, og hvad har det givet dig at have en mentor?

I starten af 2014 søsatte Aalborg Kommune og Væksthus Nord et pilotprojekt der hed 'Oplev Vækst Talentforløb', der havde til formål at fremme kreative talenter i Nordjylland. Jeg blev optaget på forløbet og forløbets konsulenter støttede, skubbede og klargjorde mig og 14 andre kreative ildsjæle til det selvstændige liv gennem et forløb, der varede 12 måneder. Vi havde bl.a. en række spændende mennesker der kom og afholdte foredrag om alt fra økonomi til hvordan man går en anden vej end den gængse i livet. En af foredragsholderne var Anja Sondrup.

Anja har en baggrund som tøjdesigner for bl.a. andre Aqua, og er senere blevet strateg, forfatter (hendes bog "The Rule Breaking Strategy" ligger på Børsens bestseller liste) og hun arbejder lige nu på sin egen designlinie. Hun fascinerede mig, og var meget konstruktiv og opfindsom i sin tilgang til livet. Vi havde fået tildelt nogle private mentortimer gennem forløbet, og jeg kunne bare mærke, at hun virkelig kunne blive en god katalysator for mig. Velvidende at hun er en travl, travl kvinde og sikkert ikke havde tid til en rookie som mig, spurgte jeg hende alligevel (noget genert og ydmygt), om hun kunne være interesseret i at være min mentor. Det ville hun heldigvis gerne. Vi havde fået tildelt 12 timer hos en mentor, men jeg tror Anja har brugt de første 30 timer i min lille lejlighed. Hun hjalp mig med at afklare mine drømme, fjerne duggen fra brillerne og få struktur på min dagligdag, så jeg ikke gik og var så nervøs hele tiden. I dag er hun en evig støtte, som jeg føler mig tryg ved at ringe til, hvis jeg står med en udfordring jeg har det svært ved. Hun fik også min kæreste og far til at involvere sig i min virksomhed, så de kan være aktive støtter og holde mig til ilden.

Hvad er du mest stolt af at have opnået som selvstændig?

Jeg er stolt af, at jeg har fået gjort mit hjerteblod til min levevej. Selvom min profil er atypisk ved både at være fotograf, designer og kunstner - så fungerer den. Jeg tjener penge, og jeg er glad, når jeg går i seng om aftenen, og når jeg står op om morgenen. Jeg er stolt over, at jeg har fået mine tegn på stress til at forsvinde og at jeg har fået skabt overblik.

Hvad er det næste bedste der skal ske i dit arbejdsliv?

Jeg ser frem til at se, hvad jeg kan drive min virksomhed til. Jeg har netop indgået et samarbede med en stylist, hvor vi vil tilbyde styling og fotografering. Det bliver spændende at se, om det kan blive til noget godt 🙂

En god mentor, er en som du føler, at du har god kemi med, og som fascinerer dig - og en mentor må meget gerne være et forbillede for dig.

Hvad er dit bedste råd til andre iværksættere, som drømmer om at få en mentor?

Tænk over, hvad du ønsker i en mentor; ønsker de en de kan sparre økonomi med, eller ønsker de en der er visionær.

Ved henvendelse er det vigtigt at være ydmyg - det er travle mennesker, og du må ikke tage det personligt, hvis du får et afslag. Det kræver en del overskud af en person at være mentor. Og så er det vigtigt, at være klar i spyttet og være forberedt og udvise noget seriøsitet. En god mentor, er en som du føler, at du har god kemi med, og som fascinerer dig - og en mentor må meget gerne være et forbillede for dig.

Og husk - det værste du kan få er et 'nej, tak'.