Kreativitet avler kreativitet

Blog

25. maj 2016
| Portræt

Kreativitet avler kreativitet

Ane har brugt sin barsel som frivillig projektleder for FDF - her har hun stået for at lave innovative legestationer til FDF Landslejr, og sammen med sit team af frivillige har hun fordoblet budgettet via fondsmidler, etableret samarbejde med arkitekt- og designstuderende, og på den måde styrket sit CV gennem frivilligt arbejde. Og netop frivilligheden, vil hun gerne slå et slag for. Hendes karriere hidtil har været drevet af lyst - og det har bragt en masse spændende projekter og erfaringer med sig. Ane er også medlem af vores Netværksforløb i Aarhus i foråret 2015, og vi har talt med hende om frivillighed, kreativitet og om det befriende ved at sige ‘jeg er sej’!

 

Ane Schjødt Koch

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Jeg arbejder allerbedst sammen med andre vilde hoveder, der gerne vil skabe og knokle. Folk, der har ja-hatten på som daglig beklædning og har realiteterne med i baglommen, er fede samarbejdspartnere for mig.

Navn: Ane Schjødt Koch
Alder: 33 år
Nuv. beskæftigelse: Frivillig projektleder for Udsmyknings- og Installationsudvalget på FDF Landslejr 2016 - derudover lige vendt tilbage fra barsel til mit job som kommunikationsmedarbejder og sekretær på Silkeborg Højskole
Uddannelsesbaggrund: Uddannet Cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur & Film og TV

Hvordan endte du som frivillig projektleder ved FDF?
For halvandet år siden blev jeg spurgt om jeg ville være projektleder for et udvalg, der skulle lave nyfortolkninger af legepladser og tænke med i, hvordan en landslejr ser ud. Jeg lå hele natten og spekulerede og idéerne strømmede igennem mig. På daværende tidspunkt var jeg ret gravid og deltidssygemeldt fra mit arbejde. Men drivet kunne ikke slippe sit tag i mig og jeg tænkte ‘hvad skal jeg egentlig bruge min barsel på?’ og ‘jeg bliver jo ikke ved med at være plaget af den graviditet’.

Med kriller i maven og en vis spændthed takkede jeg ja til opgaven. I løbet af det første halve år fik jeg samlet en fantastisk flok af frivillige i mit udvalg. I udvalget er både arkitekter, en museumsinspektør, en idémand og ingeniør, en økonomimand og en sjakbajs. Den perfekte kombination. Sammen skulle vi så udvikle 8 innovative legestationer, som er designet i samarbejde med arkitekter og designstuderende. I løbet af arbejdet med projektet har vi via fondsmidler formået at fordoble vores budget fra en kvart til en halv million. Det synes vi selv er rimelig sejt.

De 8 innovative legestationer skal opfordre landslejrens 11.000 deltagere til fri leg og være så æstetisk indbydende, at de slet ikke kan lade være med at lege på dem.

Hvilke overvejelser har du gjort dig om dit frivillige arbejde i forhold til din karriere?
I løbet af min studietid, og også i de perioder, hvor jeg har været ledig, har jeg altid lavet alle mulige forskellige frivillige projekter. Alt fra awardshow for de studerende på Medievidenskab og filmfestivaler om Balkan til at være videomager på egne projekter og producerassistent på storskærmsafvikling på den seneste FDF Landslejr for fem år siden. Det har i begyndelsen ikke været en strategi, men både i studietiden og også senere været drevet af lyst.

Og set i bakspejlet er det en fantastisk strategi. For nu når jeg kigger ned over mit cv, så er det et samlet billede af en projektleder, der har prøvet lidt af hvert indenfor kulturbranchen.

Jeg har både afviklet et stort åbningsarrrangement for Folkeuniversitetet og formået at få nogle penge (fondsmidler) på mit CV, og den erfaring håber jeg, at jeg kommer til at kunne gøre brug af i min karriere.

Hvad har overrasket dig mest?
Den dag, det gik op for mig, at jeg faktisk har et ret fedt cv - uden jeg egentlig synes, jeg har gjort noget målrettet for det, var virkelig en god dag. Jeg sad til et møde med andre ligesindede ledige ved sådan et konsulentfirma, alle frygter. De er faktisk ikke så slemme.

Vi havde et sparringsmøde, hvor vi i en gruppe af 6 kommenterede på hinandens cv’er. Især én mands kommentar ramte mig. Han sagde ‘Ane, du har et vildt cv! Du har jo uddannet dig selv til projektleder. Og dine erfaringer skal ikke sorteres i erhvervserfaring og frivilligt arbejde - alle de ting, du har lavet er vigtige for at vise, hvem du er og hvad du kan.’  Den kommentar betød rigtig meget.

Hvis man er nysgerrig, kan man finde Ane's CV på Linkedin!

Hvad er du mest stolt af at have opnået?
Jeg bliver vildt stolt, når store projekter klapper. Jeg er super stolt over at have været med til, som løntilskudsjobber hos Folkeuniversitetet, at lave åbningsfesten på Godsbanen under Århundredets Festival om 1800-tallet. Det var et vildt totalteater med fem forskellige scener og 1200 gæster, der alle blev sluset gennem et stort cirkus-rum i Den Rå Hal, inden de blev lukket ind i Den romantiske stue, Saloonen, Videnskabinettet, krinoline-catwalken og Orienten.

Jeg er også super stolt over at lave legestationsprojektet for FDF Landslejr, fordi at det i FDF-sammenhænge er et ambitiøst projekt. Jeg er stolt over at samarbejde med dygtige folk, både indenfor FDF og vores samarbejdspartnere uden for FDF. En af legestationerne bliver designet af elever fra Arkitektur- og Bydesign på Den Skandinaviske Designhøjskole, og her kan man se et eks. på noget af det arbejde, de arkitektstuderende arbejder på!

legeplads

Foto: René Thorup Kristensen

Se flere billeder her!

Men jeg bliver også stolt, når de kommunikations-medier, jeg har lavet for højskolen vinder genklang hos målgruppen. Især er jeg stolt over en mini-folder, hvor man møder 10 højskole-elever. Og så er jeg stolt over den messestand, som højskolen de sidste par år har brugt på uddannelsesmesser.

Undervurdér ikke værdien af frivilligt arbejde. Det kan give dig en lederstilling i sidste ende.

Hvad er du igang med at blive bedre til?
Jeg vil rigtig gerne være god til at fundraise - og jeg synes allerede, jeg er godt i gang. Det har været fedt at beskrive og sælge et projekt, man er helt inde i, til en fond og så gå og håbe på, at de ser værdien i ens projekt. Det er der et par fonde, der har. Og det har gjort det muligt for os at gøre projekterne endnu vildere.

Under hvilke forhold arbejder du allerbedst?
Jeg arbejder helt klart bedst, når jeg har mandat til at udføre et stykke arbejde. Når jeg udvises tillid, så knokler jeg derudaf. Så er min kreativitet flyvende. Kreativitet avler kreativitet.
Jeg arbejder også allerbedst sammen med andre vilde hoveder, der gerne vil skabe og knokle. Folk, der har ja-hatten på som daglig beklædning og har realiteterne med i baglommen, er fede samarbejdspartnere.

Hvad er det næste bedste der skal ske i dit arbejdsliv?
Det bliver så vildt at afvikle projektet med legestationerne. At se både børn, unge og voksne lege på dem. Og se, hvordan de skiller sig ud blandt virvaret af telte, bålpladser, børn med FDF-skjorter og raftebyggerier.

Jeg savnede et sted at dele mine ambitioner med nogen. Et sted, hvor man ikke ligesom med veninderne, skal hele vejen rundt om mad til 0-årige, familieforhold og arbejdsliv, men hvor karrieren er udgangspunktet.

Hvorfor har du meldt dig ind i Ladies First Netværksforløb og hvad håber du at få ud af det / har du fået ud af at deltage indtil videre?
Jeg savnede et sted at dele mine ambitioner med nogen. Et sted, hvor man ikke ligesom med veninderne, skal hele vejen rundt om mad til 0-årige, familieforhold og arbejdsliv, men hvor karrieren er udgangspunktet. Det har jeg helt klart fået indfriet. Det er skønt at mærke, at drive og foretagsomhed er en positiv ting og her mødes man ikke med ‘kom ikke for godt i gang’ eller en uforståenhed overfor, at man brænder i begge ender for noget.

Det er faktisk ret befriende at sige ‘jeg er sej’.

Der er en god flok af tidligere sportstalenter i gruppen, og det er måske ikke så overraskende, at disse kvinder har drive og vil frem i verden, men jeg har også mødt kvinder, der ligner mig selv mere - som måske ikke har været super målrettede, men som stadig er ambitiøse på egne vegne og som har masser at give af. Mangfoldigheden blandt foretagsomme kvinder er en god opdagelse i sig selv. Der bliver både bekræftet og brudt nogle fordomme!

Hvad er dit bedste råd til vores medlemmer?
Undervurdér ikke værdien af frivilligt arbejde. Det kan give dig en lederstilling i sidste ende.

Her kan man læse en artikel om, hvorfor spejdere bliver gode ledere!