Kunstner af en hulens masse omveje

Blog

5. november 2016
| Portræt | Selvstændig

Kunstner af en hulens masse omveje

Kirsten er 35 år, uddannet antropolog, men lever idag af at lave store vægmalerier, efter hun turde stille sig selv nogle store spørgsmål, der bl.a. ledte til erkendelsen af, at den primære grund til at hun aldrig var blevet kunstner, var fordi hun ikke troede hun var dygtig nok. Idag er hun selvstændig og medlem af vores netværksforløb i Viborg. Læs lidt mere her om kunst, sandheder og integritet.

 

Kirsten Toft Bang

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Navn: Kirsten Toft Bang
Nuværende beskæftigelse: Indehaver af ArtHeart by KT. ArtHeart laver vægmalerier for virksomheder og institutioner, der gerne vil fortælle en visuel historie om, hvem de er og hvad der er vigtigt for dem.
Alder: 35 år
Uddannelsesbaggrund: mag.art. i etnografi og socialantropologi

Hvordan er du endt der, hvor du står i dag i dit arbejdsliv?
Ad en hulens masse omveje må vist være det korteste svar. Da jeg var barn var det så godt som umuligt at hive mig væk fra malerpenslerne; men der var alligevel altid en lille stemme indeni, der talte mig fra at gå kunstvejen. I stedet blev jeg antropolog. I mange år studerede jeg de værste sider af mennesket - vold, krig og lidelse, og jeg arbejdede med forebyggelse i forskellige sammenhænge. Det hele var meget seriøst. Da min far så for et par år siden fik konstateret leukæmi blev det lige pludseligt meget tydeligt, at livet ikke venter på en. I den periode blev jeg lidt tilfældigt spurgt om jeg ville male et vægmaleri – det ville jeg godt. Det var sjovt. Jeg malede ét til. Det var også sjovt. Og jeg var god til det.

I så lang tid, havde jeg prøvet at gøre en forskel i verden på den hårde måde. Men det var først den dag, jeg stod med en pensel i hånden og klaskede maling på en væg, at jeg oplevede at det for alvor lykkedes.

Nu har jeg så sagt farvel og tak til mit gode og velbetale job for at forfølge drømmen om at male.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvad er det bedste råd du nogensinde har fået?
Jeg fik på et tidspunkt at vide, at hvis jeg ledte efter retning, så skulle jeg stille mig selv ét spørgsmål: hvilken sandhed kan du fortælle om dig selv, som ville få dit 8-årige jeg til at græde? Jeg gik hjem og tegnede en tegning af mig selv, der fortalte en sandhed eller to til et grædende barn.

En af sandhederne var, at jeg ikke var blevet kunstner, fordi jeg ikke troede på, at jeg var dygtig nok. Jeg er glad for, at jeg lyttede til rådet, for den sandhed fik faktisk også 34-årige Kirsten til at græde og blev starten på mit sporskifte.

Hvis du kunne vælge én ting, du aldrig vil gå på kompromis med – hvad skulle det så være?
Nogle gange ser folk et af mine malerier og spørger om jeg ikke kan lave det samme til dem. Svaret vil altid være et klart nej. Alle mine malerier er skræddersyede til bestemte personer, steder eller begivenheder – og den integritet er enormt vigtig for mig.

Hvad motiverer dig mest i din dagligdag?
At skabe glæde med det, jeg maler. Helt klart. Jeg bliver tit spurgt om det ikke er svært at give slip på mine malerier. Men sandheden er jo, at de aldrig har været mine. De er mine kunders fra første skitse, for det er deres tanker og ord, der skaber dem. Jeg er bare formidleren. Den empowerment, der sker når folks idéer og ord lige pludseligt er kæmpestore malerier, det er så fedt at opleve. Det er al den motivation jeg behøver.

Hvad er du i gang med at blive bedre til?
Det er enormt fristende at lukke mig inde i mit eget lille univers af tegning og maling – men det går jo ikke, hvis ArtHeart også skal eksistere om et år. Derfor prøver jeg hele tiden at blive bedre til at opsøge muligheder og netværke med dem, jeg møder.

Det der med at sælge mig selv – det er altså ikke det, jeg er født til at gøre. Det kræver både hårdt arbejde og nogle spark bagi, og der har netværksforløbet været guld værd for mig.

Hvorfor har du meldt dig til netværksforløbet, og hvad har du fået ud af det?
Netværksforløbet var for mig en måde at komme lidt ud af mit eget hoved og få noget sparring fra andre end familie og venner. Jeg har fået meget mere ud af netværket end jeg havde turde håbe. Der er kommet virkeligt gode input og også kærlige spark bagi i forhold til både mit koncept og måden, jeg forsøger at sælge det på.

Jeg føler mig helt vild beriget over at have mødt så mange dygtige og energiske kvinder, der brænder ligeså meget som jeg selv.

bowieevent