Man kan ikke tænke sig til at tingene sker

Blog

31. maj 2018
| Portræt | Selvstændig

Man kan ikke tænke sig til at tingene sker

I april var Bettina i Barcelona i en uge sammen med 9 andre iværksætterkvinder på vores WorkAway. Hun er oprindelig uddannet Design Teknolog, men tilfældigheder, relationer og nysgerrighed har bragt hende til at gå ind i sin kærestes virksomhed, hvor hun idag er 'Projekt Ninja'. Og her fortæller hun lidt mere om motivation, dagligdagen som selvstændig og om at blive bedre til at give slip.

 

Bettina Schiött Jensen

Fulde navn: Bettina Schiött Jensen
Nuværende beskæftigelse: Projekt Ninja og Manager i Augenblick Film
Alder: 35
Uddannelsesbaggrund: Design Teknolog fra Teko/VIA University College), og Dialogisk- og Interkulturel Kommunikation (Cand.mag.comm)

Hvordan er du endt der, hvor du står i dag i dit arbejdsliv?
Jeg har startet ét sted og endt et helt andet. Jeg er oprindelig uddannet som Design Teknolog fra Teko (nu VIA UC) i Herning i 2005, og nåede nogle år i designbranchen, i et spændende job med masser af ansvar og god løn, før finanskrisen ramte branchen hårdt. Da jeg blev opsagt i 2009, tog jeg det som en mulighed for en ny uddannelse og rejste tilbage til København (jeg er opvokset på Vestegnen). I efteråret 2015 færdiggjorde jeg min kandidat i Interkulturel Kommunikation, og tiden efter gik med jobsøgning og selvudvikling. Jeg kastede mig ud i et online forløb med Design Thinking og opstartede et 'nabo-projekt', og senere en projektansættelse i en NGO samt en i Københavns Kommune - alt sideløbende med jobsøgningen. I marts 2017 gik jeg ind i min kærestes virksomhed, Augenblick, hvor vi producerer online videoer til markedsføringsbrug - alt lige fra produktvideoer, virksomheds- og kundecases, kampagner, animation m.v.

Jeg har nok aldrig været den, der har holdt mig til én vej, én ting eller set mig selv defineret ift. en fast ramme eller fag. Jeg tror, at når du ikke er låst i én definition af, hvem du er, er du også åben for at kaste dig over de muligheder, der byder sig og kunne udfylde den rolle, du vælger at påtage dig. Så opsummeret har min vej vel nok været en blanding af tilfældigheder, et nysgerrigt sind og relationer på min vej.

Hvad har været det største vendepunkt i din karriere?
Det må være, da jeg blev en del af Augenblick. Der er virkelig konstant selvudvikling i at drive virksomhed, og det er fedt. Min partner, Daniel, står for produktionen, hvor jeg især står for kundekontakten, men ellers er vi sammen om mange arbejdsopgaver. Det betyder, at jeg er med inde over mange processer i virksomheden, lige fra udvikling og idégenerering, tilrettelæggelse, interviews, koordinering og dialog med kunderne, men også markedsføring, salg, fakturering m.v.

De mange kasketter er også grunden til at min titel i virksomheden er “projekt ninja”. Og det passer mig godt, at der er så meget variation i arbejdsopgaver. At hver dag er forskellig. Rutiner er ikke så meget mig.

Før jeg gik ind i Augenblick var jeg nok lidt tilbageholdende ift. at blande mit professionelle og private forhold. Kommunikation er enormt vigtigt i den forbindelse, og Daniel og jeg arbejder rigtig godt sammen. Vi er et godt team. Og det giver en ekstra dimension til forholdet. Det er meget mere end “bare et job” - det er blevet et fælles projekt og en livsstil. Jeg har også et mere fleksibelt arbejdsliv end et normalt 8-16 job, og den frihed som det giver, den værdsætter jeg virkelig!

Hvad motiverer dig mest i din dagligdag?
Jeg er ret åben og nysgerrig af sind, og det der tænder mig er at få lov til at skabe og udvikle - nye relationer og nye projekter. Jeg motiveres af kreative processer, af at skabe relationer og af mødet mellem mennesker. Jeg elsker de møder, hvor man virkelig kan mærke, at der sker en ‘connection’. At man forandrer noget i mødet med et andet menneske og gør en forskel i det møde. Vi leverer ikke bare video. Det handler også om den oplevelse, vi giver kunden i processen. Det skal være en positiv oplevelse at få lavet en video. Kunden skal gerne føle sig hørt og set og kunne genkende sig selv i resultatet. Derfor er det vigtigt med en god dialog og et godt samarbejde. Og så må det gerne være sjovt.

Generelt skal der være plads til sjov i dagligdagen. Hvis ikke der er det, så bliver det godt nok nogle meget lange arbejdsdage!

Hvad er du i gang med at blive bedre til?
Lige nu øver jeg mig i at blive bedre til at give slip. Give slip på en arbejdsopgave (og på perfektionismen!), færdiggøre og komme videre. Men også give slip ift. situationer som går mig på eller negativ energi der trækker ned. Jeg øver mig også i at tænke mindre og handle mere! En arbejdsskade fra universitet gør, at den analytiske hjernehalvdel tit tager over, men man kan ikke tænke sig til at tingene sker. Der skal handles, hvis der skal ske noget. Det er et område, jeg sagtens kan blive bedre til.

Og så øver jeg mig i at være nærværende, hvor jeg er. Der er så meget ‘støj’ derude, så det er vigtigt for mig at være til stede i det, jeg sidder med. Så jeg øver mig faktisk i mere ‘singletasking’.

Hvis du kunne vælge én ting, som du aldrig vil gå på kompromis med – hvad skulle det så være?
Integritet. At være et ordentligt menneske. At kunne stå inde for den man er, og det man gør. At forsøge sætte sig udover egne perspektiver og i andres sted engang imellem. Man ved ikke nødvendigvis, hvad den man står overfor har været igennem eller hvilken morgen vedkommende har haft. Be nice. Måske det en dag bliver en samarbejdspartner e.l., man står overfor.

Hvorfor meldte du dig til WorkAway i Barcelona, og hvad har du fået ud af det?
Jeg meldte mig til WorkAway i Barcelona, fordi det lød som en rigtig god mulighed for (selv)udvikling i fantastiske rammer. Jeg går med ideer om, at det på sigt kunne være fedt at køre andre projekter sideløbende med Augenblick, og derfor håbede jeg at kunne blive inspireret og få ideer til projekter og muligheder. Jeg tog ikke afsted med en konkret idé eller projekt, men forsøgte i stedet at forholde mig åbent til hvad det kunne være.

Derudover håbede jeg på at møde nogle inspirerende kvinder og kunne opbygge et fedt netværk. Jeg har efterhånden været til mange netværksmøder, og jeg ser stadig klart overtal af (midaldrende) mænd i jakkesæt! Jeg savner flere kvinder at kunne spejle mig i og sparre med. Og jeg vil sige, at jeg på turen både er blevet inspireret og har fået udvidet mit netværk af seje kvinder.