Nørdethed er min største styrke

Blog

25. november 2015
| Portræt | Selvstændig

Nørdethed er min største styrke

Charlotte Albrechtsen er forskeruddanet og har en cand.mag. i antropologi og litteraturhistorie. Idag arbejder hun med brugerundersøgelser i sin egen virksomhed Tovejs, og så er hun medlem af Ladies First Netværksforløb for iværksættere i Aarhus. Vi har talt lidt med Charlotte om nørdethed, brugerinddragelse og om det der med, om man skal lave gratis arbejde for at opbygge cases og referencer, når man starter virksomhed.

Navn: Charlotte Albrechtsen
Alder: 42
Nuværende beskæftigelse: Ejer af virksomheden Tovejs, der fokuserer på brugerinddragelse.
Uddannelsesbaggrund: Ph.d. i virksomhedskommunikation og cand.mag. i litteraturhistorie og antropologi.

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvordan er du kommet dertil hvor du er i dag?

Fagligt har jeg altid pendlet mellem de kvalitative og de kreative metoder. At forstå og at skabe, undersøgelse og kommunikation. I min studietid læste jeg først antropologi, så litteraturhistorie. Så tog jeg en forskeruddannelse, og efter det arbejdede jeg med at skabe digitalt indhold og digitale koncepter i en del år. Lidt efter lidt svingede pendulet tilbage mod det undersøgende felt, og brugerundersøgelser kom til at fylde mere i mit arbejdsliv. Nu arbejder jeg både med kvalitative metoder til brugerindsigt og kreative metoder til idéudvikling. En perfekt kombination for mig.

At være selvstændig var egentlig ikke noget, jeg havde forestillet mig at skulle være. Tværtimod passede det mig fint at være funktionær. Indtil det en dag ikke passede mig fint længere. Så gik op for mig, at jeg ved at blive selvstændig kunne opfylde de ønsker, jeg havde til mit fremtidige arbejdsliv, blandt andet selv af definere mine arbejdsområder og have kontrol over, hvilke arbejdsmæssige sammenhænge, jeg indgår i. Det er vist en ret klassisk grund til at blive selvstændig.

Jeg er løbende i tvivl om, hvor min grænse går rent økonomisk. Vil jeg påtage mig opgaver for en ikke-ideel timepris? Og er det en god idé at arbejde gratis for at opbygge cases og referencer?

Hvad fylder allermest for dig lige nu i dit arbejdsliv?

Udviklingen af mit koncept for dobbeltinddragelse fylder meget for tiden. Jeg er ved at teste konceptet i Skanderborg Kommune og er spændt på, hvordan det går og parat til at justere undervejs.

Dobbeltinddragelse vil sige, at jeg inddrager mine kunder i at inddrage deres brugere, så de lærer mine metoder at kende. Det sparer dem for konsulenttimer og kursusudgifter, og næste gang kan de måske selv udføre brugerinddragelsen. Samtidig bliver aktiviteterne godt forankret i den lokale kontekst, og det giver et bedre resultat.

Hvornår har du sidst været rigtig meget i tvivl om noget?
Jeg er løbende i tvivl om, hvor min grænse går rent økonomisk. Vil jeg påtage mig opgaver for en ikke-ideel timepris, og er det en god idé at arbejde helt gratis for at opbygge cases og referencer?

Jeg har haft stor glæde af at vende den slags spørgsmål med gruppen i Ladies First Netværksforløb. Det er rart at få andres mere nøgterne blik på det, man selv oplever som svære dilemmaer.

Hvornår har du sidst været rigtig meget i tvivl om noget?

Jeg er løbende i tvivl om, hvor min grænse går rent økonomisk. Vil jeg påtage mig opgaver for en ikke-ideel timepris, og er det en god idé at arbejde helt gratis for at opbygge cases og referencer?

Jeg har haft stor glæde af at vende den slags spørgsmål med gruppen i Ladies First Netværksforløb. Det er rart at få andres mere nøgterne blik på det, man selv oplever som svære dilemmaer.

Hvad er din største styrke?
Min nørdethed. Som jeg har været så heldig at kunnet omsætte til løn og honorarer. Min nørdethed går ud på at tænke i sammenhænge og strukturer, at analysere og at have øje for detaljer. Både når jeg undersøger, og når jeg skaber.

Hvad har været det mest grænseoverskridende for dig i dit arbejdsliv?
Jeg har det ligesom mange andre svært med kanvassalg. Det der med at ringe potentielle kunder op.

Jeg har haft stor glæde af at vende den slags spørgsmål med gruppen i Ladies First Netværksforløb. Det er rart at få andres mere nøgterne blik på det, man selv oplever som svære dilemmaer.

Hvorfor har du meldt dig ind i Ladies First Netværksforløb, og hvad har du fået ud af det?

Jeg har meldt mig ind i Ladies First for at udvide mit netværk og diskutere nogle af de udfordringer, man står med som nyselvstændig. Jeg har mødt nogle spændende og kloge mennesker, og der er opstået et par spirer til fremtidige samarbejder.

Hvad er dit bedste råd omkring brugerinddragelse?

Erkend, at du ikke er din bruger. Find nogle, som er, lyt til dem og gør plads til deres input. Det kan være svært, for det kræver at man selv træder til side og afgiver noget af sin ekspertrolle til brugerne, der er eksperter i at være sig selv.