Plads til at lege og plads til at fejle

Blog

7. juli 2016
| Portræt

Plads til at lege og plads til at fejle

Adriana Hansen er leder af det kreative virksomhedsfællesskab Arsenalet i Viborg. Vi kom i kontakt med hende sidste efterår da hun ringede for at spørge, hvorfor kvinder egentlig starter oftere op som solo-selvstændige end mænd. Baggrunden for spørgsmålet var, at hun tydeligt kunne se, at de selvstændige der arbejder sammen har det sjovere. I februar 2016 holdt partner Maria Leerbeck et oplæg på Arsenalet om kvinder og iværksætteri, og i foråret har Adriana været med på vores netværksforløb i Aarhus. Her har vi bl.a. talt med hende om historiefortælling, at have det sjovt, og blive udfordret af menneskelige relationer.

 

Adriana Maria Hansen

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Navn: Adriana Maria Hansen
Alder: Perfekt
Uddannelsesbaggrund: Cand.mag i medievidenskab
Nuværende beskæftigelse: Leder af det kreative virksomhedsfællesskab, Arsenalet i Viborg

I virkeligheden er jeg nok relativt primitiv - jeg vil bare gerne have det sjovt, og det synes jeg alt for hurtigt man glemmer når man bliver voksen.

Fortæl kort, hvordan du er endt som direktør på Arsenalet?
Jeg interesserer mig for animation og visuelle medier, som jo er Arsenalets styrkeposition. I første omgang arbejdede jeg for The Animation Workshop, som er animationsskolen ved siden af Arsenalet. Da stillingen på Arsenalet blev ledig, søgte jeg den fordi jeg var blevet rigtig glad for miljøet og de projekter, der blev produceret i det. Jeg er vild med den legende tilgang til historiefortælling og visuelle medier som eksisterer, både på Arsenalet, men også i animationsmiljøet i Viborg. Jeg tror inderst inde at jeg gerne ville være filminstruktør og samtidig har jeg altid været tiltrukket af tegne- og animationsfilm. Jeg har eksempelvis langt nemmere ved at leve mig ind i animationsfilm end almindelige live action film.

En anden ting jeg godt kan lide ved miljøet er autenciteten og mulighederne. Det er som om at animationsmiljøet er gået under ‘new-public-management-radaren’. Der er plads til at lege og dermed også at fejle.

Hvad betyder begreberne karriere og netværk for dig?
Netværk handler om relationerne til andre mennesker og jeg tror de fleste af os primært er motiverede af netop relationen.

Jeg bryder mig ikke så meget om ordet karriere. Jeg kan godt lide at arbejde, men jeg har ikke nogle planer om at avancere for at få en højere løn eller få flere mennesker til at referere til mig eller lignende.

Når jeg oplever at jeg arbejder for noget, der kan være med til at skabe en positiv forandring, er jeg klar på at arbejde intensivt for det. På den måde tror jeg faktisk at jeg har meget til fælles med folkene i mit eget virksomhedsfællesskab, Arsenalet. Jeg oplever at det er let at engagere folk her på stedet, hvis det drejer sig om at lave velgørenheds-udstillinger, tegneserier til flygtningebørn eller opgaver for NGO’er. Den slags meningsfulde projekter optager og motiverer mig, også i forhold til karriere og netværk.

Hvad motiverer dig i din dagligdag?
Jeg er motiveret af gode mennesker og god stemning. I virkeligheden er jeg nok relativt primitiv - jeg vil bare gerne have det sjovt, og det synes jeg alt for hurtigt man glemmer når man bliver voksen. Jeg elsker at grine, jeg elsker forandringer og jeg elsker intense samtaler med folk, der siger mig imod og stædigt udfordrer mine argumenter. Jeg kan nemlig godt lide at komme med relativt bombastiske udmeldinger, mens jeg inderst inde håber, at folk vil give mig igen af samme skuffe. Det er fedt med dialog og diskussion og det er jo det man i nærværet med andre mennesker når det er bedst.

Når man er akademisk generalist og ikke læge, sygeplejerske eller for den sags skyld animator, kan det sommetider være svært at se hvordan man skal udnytte sine generalist-evner til at gøre noget godt for andre mennesker.

Af samme grund er jeg stor tilhænger af praktiske færdigheder og fagligheder. Når man kan et håndværk, kan man bruge det til at hjælpe andre mennesker på et meget konkret plan. Hvis man er jordemorder eller sygeplejerske kan man tage ud med Læger uden Grænser, og hvis man er en dygtig tegner kan man tegne og formilde tegneserier til flytningebørn.

Du arbejder i en lidt mandsdomineret branche - har du gjort dig nogle særlige overvejelser om køn og diversitet?
Jeg tror diversitet er en fordel i de fleste brancher. Jeg mener, at det er vigtigt at have andre faggrupper repræsenteret i Arsenalet end animatorer, for ikke at få en allestedsnærværende ekkokammer-fornemmelse, hvor vi mener det samme og gør tingene på den samme måde fordi vi er uddannet i den samme kultur. Af samme grund mener jeg også det er vigtigt at have diversitet i form af køn, alder og faggrupper repræsenteret i bestyrelser og på samfundets lederposter. Jeg mener det efterhånden er en vel-underbygget påstand at diversitet kan øge omsætninger.

Jeg har observeret, at flere mænd end kvinder tør sætte sig selv på spil i deres faglige arbejde, og tør tage flere initiativer. Og som en konsekvens heraf, kommer de også automatisk til at begå flere fejl.

Jeg har selv siddet i et kreativt kontorfællesskab og både der og på Arsenalet mangler vi af og til nogle piger der viser initiativ og en fandenivoldskhed. Det ville være forfriskende at opleve oftere, men jeg tror og håber at det er et spørgsmål om tid før det ikke længere handler om køn men udelukkende om personlighed. På den anden side kunne nogle mænd også lære at kvindernes ydmyghed og indimellem slå koldt vand i blodet og foretage nogle mere grundlig overvejelser i forhold til deres egne initiativer.

Og nu kommer jeg med en af de bombastiske udmeldinger: Jeg sidder relativt ofte overfor mænd, som jeg ikke oplever som udpræget dygtige, men hvis de er de eneste som tør at tage jobbet er det selvfølgelig også dem der får det. Flittig-Liserne tør ikke tage det prestigefyldt lederjob, fordi de er i fuldgang med at lave realistiske og grundige overvejelser over, hvad det vil betyde for deres familieliv og deres tid i øvrigt.

Hvorfor har du tilmeldt dig netværksforløbet hos Ladies First? Og hvad har du fået ud af det indtil videre?
Jeg tror at jeg savnede nogle kvinder at spejle mig i. Jeg har også savnet at snakke med andre, om de dilemmaer som jeg opfatter som typisk kvinde-relaterede. Derudover har det været sjovt at møde nye damer - også fra brancher som jeg ellers ikke støder på i mit nuværende arbejde. Det er netop det man kan bruge et netværk som Ladies First til.

Hvad er dit bedste råd til vores medlemmer?
Vær generøs med dig selv og dine erfaringer - del ud, også af dine fejl. Hvis vi skal gøre op med nulfejls-kulturen er det vigtigt at vi også selv er modige nok til at dele ud af vores fejl.

Jeg synes det er sejt at begå fejl fordi man på den måde viser at man tør sætte sig selv på spil og det er også et råd jeg selv vil forsøge at være bedre til at efterleve.

 

Er du nysgerrig på vores netværksforløb? Vi starter nye forløb op i både Aarhus, København, Aalborg og Viborg i slutningen af august 2016!