Skriv, skriv, skriv, hvis du har noget på hjerte!

Blog

25. december 2015
| Portræt

Skriv, skriv, skriv, hvis du har noget på hjerte!

Navn: Mette Fuglsang
Alder: 30 år
Uddannelsesbaggrund: Klinisk diætist og i gang med en psykoterapeutuddannelse.
Nuværende beskæftigelse: Selvstændig i egen virksomhed (Mette Fuglsang), hvor jeg hjælper kunder, der har et anstrengt forhold til mad, med at (gen)skabe et naturligt forhold til mad.

Mette er en af vores fantastisk seje co-ladies, der driver Ladies First i Aalborg - og så har hun netop udgivet sin anden bog (som hun i øvrigt har skrevet på en uge). Det synes vi er sejt, og derfor har vi bedt hende dele lidt ud af sine tanker om, og erfaringer med, at skrive og udgive en bog. Det er blevet til dette lille indlæg om at have en mentor, om crowdfunding og om at sige det højt.

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Kan du kort fortælle om baggrunden for at du idag har udgivet to bøger?

For nogle år tilbage havde jeg spiseforstyrrelsen tvangsoverspisning. Det var en utrolig svær tid for mig, både mens jeg stod midt i det, men ikke mindst vejen ud på den anden side. Det var en lang og sej kamp, hvor jeg i lange perioder følte, jeg slet ikke bevægede mig fremad. Der var desværre ikke den hjælp at hente, som jeg havde brug for (særligt fordi tvangsoverspisning endnu ikke er anerkendt som en officiel diagnose), så jeg stødte panden mod muren SÅ mange gange i mit eget forløb. Da jeg så efter flere år endelig stod på den anden side, og kunne se tilbage på alt det, jeg havde været igennem, opstod ønsket om at hjælpe andre, der havde den samme rejse foran sig, ved at vise dem, at det ER muligt at komme igennem det - og ikke mindst, give dem en hjælpende hånd på deres vej.

Jeg havde svært ved at tage mig tiden til at sætte mig ned og skrive, men så rev jeg en uge ud af kalenderen, barrikaderede mig på mit værelse med min computer og alle mine noter - og så skrev jeg mere eller mindre bogen på den uge.

Hvad har inspireret dig til netop at fortælle din historie i bogform?

Det startede med, at jeg skrev dagbogsnotater i den periode, der var allersværest for mig. Jeg var meget langt nede psykisk, både på grund af spiseforstyrrelsen og fordi jeg havde slået op med min kæreste igennem syv år, da jeg ikke længere kunne finde ud af at være i parforholdet.
Jeg havde bare brug for, at finde ud af, hvad der var op og ned på det hele og for at få skrevet mine følelser og tanker ned, så det ikke blev ved med at være ét stort tankemylder inde i mig. Det var blandt andet disse dagbogsnotater, der dannede baggrund for bogen, så grunden til det blev denne form, jeg brugte til at fortælle min historie var fordi det var ren selvterapi for mig at selv at arbejde med mine tanker og følelser på denne måde.

Fortæl lidt om processen - hvordan skriver man egentlig en bog?
Som sagt startede det med mine dagbogsnotater. Da jeg begyndte at få det lidt bedre, begyndte jeg at overveje at skrive det hele sammen til en bog, så andre også kunne få glæde af mine erfaringer. Men jeg var ikke klar på det tidspunkt (i 2012). Dels fordi jeg ikke var ude af min spiseforstyrrelse og dels fordi jeg ikke vidste, hvordan jeg bare lige skulle skrive en bog. Jeg skrev dog lidt videre engang imellem, samlede inspiration, citater mm. og vidste, at jeg engang ville skrive bogen - jeg vidste bare ikke hvordan.
Det var først, da jeg i foråret 2014 var til samtale med en mentor i forbindelse med opstart af virksomhed, jeg kom i gang. Han opfordrede mig til at skrive en bog - og det var startskuddet til at jeg troede på, det kunne lade sig gøre. Jeg havde dog svært ved at tage mig tiden til at sætte mig ned og skrive, men ca. et halvt års tid senere, rev jeg en uge ud af kalenderen, barrikaderede mig på mit værelse med min computer og alle mine noter - og så skrev jeg mere eller mindre bogen på den uge.

MF1

Hvordan har du arbejdet med funding, udgivelse, rettigheder osv.?
Da jeg kom hjem fra samtalen med min mentor, oprettede jeg en crowdfunding på www.booomerang.dk for at samle penge ind til et arbejdslegat, så jeg kunne holde fri fra arbejde til at skrive. Det lykkedes ikke at samle penge nok ind, så folk fik bare deres penge tilbage igen. Mange ville måske sige, at lige netop den crowdfunding ikke var en succes, men det var den alligevel på en eller anden måde for mig. For det var dér, jeg sagde det højt; "Jeg vil skrive en bog!". Så nu var det ude.
Derefter har jeg crowdfundet til udgivelsen af begge mine bøger, da det ikke er helt gratis at udgive bøger. Lige nu er jeg i gang med crowdfundingen til udgivelsen af min anden bog - også via Boomerang.
Arbejdet med udgivelsen gik for mit vedkommende virkelig nemt. Jeg havde hørt om Forlaget mellemgaard, fordi min lillesøsters veninde havde udgivet en digtsamling via dem, så de var et af de første forlag, jeg tog kontakt til. Allerede efter ca. et døgn skrev de, at de gerne ville udgive manuskriptet - og så gik processen i gang med underskrivelse af kontrakt, korrekturlæsning, udarbejdelse af forside osv.

Da processen først var i gang, gik det hele glat. Så det var egentlig mine egne tanker og bekymringer, inden skriveprocessen for alvor gik i gang, der var min største fjende.

Hvad har været den største udfordring?

Den største udfordring for mig var tiden FØR jeg for alvor gik i gang med at skrive. Jeg gik med mange tanker om, hvordan jeg skulle gå i gang, om jeg skulle lave en disposition, om jeg skulle have en ghostwriter, hvordan jeg fik kontrakt med et forlag osv. Alle disse tanker og bekymringer var egentlig min største udfordring. Men den dag, jeg tog en uge ud af kalenderen og satte mig og skrev, kom det hele mere eller mindre automatisk til mig og jeg skrev og skrev og skrev. Efterfølgende tog jeg kontakt til forlaget og det kørte også bare, så da processen først var i gang, gik det hele glat. Så det var egentlig mine egne tanker og bekymringer, inden skriveprocessen for alvor gik i gang, der var min største fjende.

Hvornår har du været tættest på at give op? Og hvad fik dig til at blive ved?
Det må også have været i den periode inden skriveprocessen gik i gang. Jeg havde mange overvejelser om, hvordan jeg rent praktisk skulle få det gjort, men kom ikke rigtigt nogen vegne. Jeg gik lidt til og fra det og i perioder havde jeg lidt svært ved at tro på, at det kunne lade sig gøre, at jeg selv kunne skrive en bog. Det, der fik mig til at blive ved, var et inderligt ønske om at gøre det, fordi jeg virkelig brændte for det. Det blev især tydeligt for mig, da jeg havde været til samtale med min mentor og havde snakket med ham om bogudgivelse.

Hvad er dit bedste råd til andre, der drømmer om at udgive en bog?
Her vil jeg citere Nike og sige; "Just do it!". Skriv, skriv, skriv, hvis du har noget på hjerte. Så kan du altid rette det til, sende det ind til et forlag og få læst korrektur på det senere.