Vejen til indgangen, er mindst lige så vigtig, som selve døren

Blog

20. april 2016
| Portræt | Selvstændig

Vejen til indgangen, er mindst lige så vigtig, som selve døren

Martina er en passioneret landskabsarkitekt fra de finske fjelde, og så er hun netop blevet partner i Wad Landskabsarkitekter. Derudover er hun også medlem af Ladies First Netværksforløb i Aarhus, og vi har taget en lille snak med hende om vejen til målet, om kompromisløs arkitektur og om altid at kunne gøre det lidt bedre.

Navn: Martina Elisabeth Rahkonen
Alder: 41
Nuv. beskæftigelse: Landskabsarkitekt, partner & direktør
Uddannelsesbaggrund: Byggnadsarkitekt fra Finland og Cand. Arch. fra Arkitektskolen i Aarhus

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvordan er du endt der, hvor du står i dit arbejdsliv idag?

Jeg har haft en ide om at blive selvstændig siden jeg var teenager. Hvornår og hvordan har dog længe stået åbent, og med arbejdspladser hvor jeg har haft gode kollegaer, spændende opgaver og lov at tage ansvar har det ikke været tvingende nødvendigt for mig at tage skridtet. Og et par dejlige børn har jeg også fået undervejs.

I forbindelse med, at min nuværende makker på den tegnestue jeg har været ansat ved siden 2008, påtænkte et generationsskifte, blev jeg spurgt om jeg var interesseret i at blive partner. Dette endda på et tidspunkt, hvor jeg allerede var igang med at overveje, hvad jeg skulle lægge af planer for fremtiden. Så min beslutning var ret enkel at tage, og i 2015 kom alle aftaler på plads og jeg kunne skrive partner på CVet.

Jeg sætter en dyd i at holde det jeg lover og at aflevere til tiden. Det er vigtigt for mig, at være troværdig og én man kan stole på.

Hvad har været det største vendepunkt i din karriere?

Jeg har ikke lavet de store krumspring i min karriere da jeg har været så heldig at have spændende jobs lige fra start. Men det største har nok været at flytte til Danmark for at læse i sin tid. Og så var det bestemt også vildt at skrive under på ejeraftalen til Wad Landskabsarkitekter.

Er der én ting, som du aldrig vil gå på kompromis med?
Jeg sætter en dyd i at holde det jeg lover og aflevere til tiden. Jeg vil gerne virke troværdig og være én man kan stole på.

Hvad er du mest stolt af at have opnået?
Jeg kan stadig fremkalde fornemmelsen fra den gang jeg gik ned af trappen på arkitektskolen efter at have forsvaret mit afgangsprojekt og var bestået. Det lagde fundamentet til alt det jeg er og har opnået idag.

Hvornår var du sidst i tvivl?
Jeg er stort set altid i tvivl. Jeg tror på at alt kan gøres lidt bedre endnu. Det kan både være en ulempe men også til stor gavn. Det er svært at gøre mig (selv) tilfreds. Men når jeg har besluttet mig er det sådan det er.

Mennesker, der har evnen til at stå ved sine meninger og gå sin egen vej, inspirerer mig meget.

Har du haft en mentor/rollemodel eller andre, du har set op til og som har inspireret dig?

Jeg har aldrig været den store idoldyrker men lige nu er jeg meget imponeret af Zaha Hadid som var enormt kompromisløs i sin arkitektur. Mennesker, der har evnen til at stå ved sine meninger og gå sin egen vej, inspirerer mig meget.

Hvorfor har du meldt dig ind i Ladies First Netværksforløb?
Det handler for mit vedkommende om udvikling som selvstændig, at få redskaber til både personligt og professionelt håndtere virkeligheden og ikke mindst usikkerheden med at drive en business. Og det kan gøres i et trygt forum hos LF

Hvad er det bedste råd fra en landskabsarkitekt til vores medlemmer?
Som landskabsarkitekt, er mit bedste råd:

"Vejen til indgangen er mindst lige så vigtig som selve døren".

Generelt: Passion er alt.