Fra Red Dot Design Award til røde sportsvogne i Saudi Arabien

Blog

1. oktober 2015
| Portræt | Selvstændig

Fra Red Dot Design Award til røde sportsvogne i Saudi Arabien

Navn: Pia Würtz Mogensen
Uddannelsesbaggrund: Industriel designer /MSc. Eng. Industrial design
Nuværende beskæftigelse: Partner og Industriel Designer i Steffensen&Würtz

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Pia Würtz Mogensen er selvstændig designer og medindehaver af virksomheden Steffensen&Würtz - og så er hun medlem af Ladies First netværksforløb i Aalborg. Her fortæller hun om drømmen om at leve af sin egen virksomhed, emotionelle rutchebaneture, og om at gøre en forskel gennem design - nå, jo, og så er der noget med en saudiarabisk polsterseng - god læselyst!

Hvordan er du endt som iværksætter?

Jeg blev færdig med uddannelsen som industriel designer ved AAU i juni 2010, hvor jobsituationen stadig præget af finanskrisen. Jeg var meldt som ledig i a-kasse og jobcenter de første par måneder men det gik op for mig at det ikke var et job jeg gik efter, så jeg meldte mig ud af dagpengesystemet og fortsatte i mit studiejob som tjener. På den måde kunne jeg arbejde om aftenen og i weekenden, og stadig have tid til designprojekter og virksomheden Pia Würtz Design i dagtimerne. Via en underviser på Arkitektur og Design blev jeg introduceret til en sælger/agent for diverse møbelproducenter og vi indgik et samarbejde omkring designprojekter, hvor han (mod en vis procentdel af afkastet) ville "sælge" mine designs og kompetencer ind hos møbelproducenter. Det var mødet med ham som gjorde, at jeg for alvor sprang ud som selvstændig designer, og i 3 år jonglerede jeg mellem arbejde, egen virksomhed, projektansættelser samt en deltidsstilling på Arkitektur og Design, AAU.

Jeg vil egentlig bare gerne være glad for at gå på arbejde, kunne leve af min virksomhed og lave nogle meningsfulde designs som gør en forskel for mine kunder og deres forretning.

Det er måske ikke er helt galt, det jeg har gang i!

I januar 2013 vandt et af mine designs for en kunde Red Dot Design Award 2013, og der tænkte jeg at det måske ikke er helt galt det jeg har gang i! Det affødte også et par andre projekter som gjorde at jeg dedikerede al min tid til min virksomhed i 2014 og frem til nu. Og det var simpelthen så dejligt at få lov til at fokusere udelukkende på at hente nye projekter hjem og designe. Der kunne jeg godt mærke en forskel.

Idag har jeg designvirksomheden Steffensen&Würtz med min partner Thomas Steffensen. Firmaet startede i maj 2015 men vi har de sidste par år arbejdet på fællesprojekter og har sparret en del med hinanden, og fandt vi ud af at vi stod stærkere, kunne mere og kom længere med vores møbel- og designprojekter når vi samarbejdede. Så vi besluttede at gå all in på Steffensen&Würtz, hvilket er én af de bedste beslutninger, jeg har taget.

LF bog4

Hvad er du aller mest stolt af at have opnået?

Jeg kan ikke lade være med at være bare lidt stolt af Red Dot Design Awarden i 2013. Det var en fantastisk oplevelse og et godt skulder klap. Jeg stolt af vores virksomhed Steffensen&Würtz, af de projekter vi har lavet, at vi er i gang med en proces, hvor vi er ved at forme os i den retning vi brænder for, at vi sigter efter de kunder som vi mener, vi kan gøre en forskel for og som vi kan lide at arbejde sammen med.

Hvad er det ved design, der driver og motiverer dig?
Design for mig handler om at kunne sætte sig ind slutkundens kontekst og behov. Det handler om at kunne sætte sig ind i min kundens situation, marked, kompetencer, mål og visioner og designe indenfor de rammer. Det er ikke svært at lave et fedt og unikt design. Det svære er at lave et design som passer til de behov og kriterier som din kunde og deres målgruppe har.

Det driver mig at skulle designe til forskellige indenfor forskellige definerede rammer, at skulle målrette et design til en anden målgruppe end dig selv. Alsidigheden i de opgaver vi er også det der driver mig og er ret motiverende. Eksempelvis i sidste måned sad vi og arbejdede med et design på en polsterseng som skulle kunne sælges på det Saudi Arabiske marked til manden som elsker hurtige, røde sportsvogne og alt nyt indenfor hifi og elektronik. Sideløbende sad vi med et design af en udstillingsstand for en Brasiliansk kunde som skal udstille i Los Angeles, og siddeløbende igen sad vi med et design af et spisebord for en dansk virksomhed, hvor designet er målrettet den danske køber 40+ som handler i Idémøbler. Det er en sjov legeplads at være i! Og det mest udfordrende er helt sikkert at skabe noget nyt som eks. spisebordet, hvor designet skal blende ind i stedet for at stikke ud.

Det kan være noget af en emotionel rutsjebanetur

I sidste måned sad vi med et design på en polsterseng til mænd i Saudi Arabien, som elsker røde sportsvogne, en udstillingsstand for en Brasiliansk kunde som skal udstille i Los Angeles, og design af et spisebord til den danske køber 40+ som handler i Idémøbler. Design for mig handler om at skabe noget som er brugbart i hverdagen, design skabes for at blive købt og brugt. Og de designs som opfylder et æstetisk, fysisk eller/og psykisk behov er de designs som bliver købt og brugt.

LF bog

Er der noget du gerne ville have vidst, da du startede op som selvstændig, som du ved nu..?
Nogle gange tror jeg at man bare skal kaste sig ud i det og ikke forberede og analysere alt for meget og så tage en dag ad gangen og en udfordring af gangen. Mit mål fra start af har været at være glad for det jeg laver, at det kan køre rundt økonomisk - brød på bordet. Det har sådan set været det jeg har gået efter. Det er en hård branche, der er mange designere om buddet, men jeg har aldrig haft en forventning om at blive den nye "Rockstar designer" og tjene millioner. Jeg vil egentlig bare gerne være glad for at gå på arbejde, kunne leve af min virksomhed og lave nogle meningsfulde designs som gør en forskel for mine kunder og deres forretning. Og så længe at det kan køre rundt økonomisk uden at jeg skal låne penge så vil jeg blive ved. Går det ikke, jamen så vil jeg ikke have mistet noget andet end min tid.

Det at være selvstændig og at ens projekter bl.a. afhænger af faktorer i din kundes virksomhed, som du ikke selv kan påvirke (det kan være omstruktureringer, nye underleverandør aftaler, nye retninger for virksomhedernes produktportefølje etc.), det kan være noget af en emotionel rutsjebanetur af og til. Den ene dag kan et projekt være helt oppe og ringe, og dagen efter kan der være truffet en beslutning i virksomheden som gør at projektet ikke bliver til noget alligevel. Det ville jeg gerne have været lidt bedre forberedt på, men man lægger så meget energi i hvert projekt at det bliver personligt.

Har du nogensinde haft en mentor/ er der nogen specifikt du ser op til?billeder LF bog2

Jeg har ikke som sådan haft en mentor, men jeg har lært utrolig meget i designvirksomheden som jeg var i praktik hos i min studietid og været projektansat hos, Made By Makers i Aarhus. De er utrolig dygtige og jeg har fået meget med i bagagen hos dem både hvad angår tilgangen til design og det at forme og agere i designvirksomhed.

Hvad er du ved at blive bedre til?
Planlægning, strukturering og økonomi. Én af fordelene ved at være to i virksomheder er, at man bliver automatisk skubbet til at skulle tænke mere visionært og strategisk omkring sin virksomhed, samt at blive mere bevidst om hvad ens tid bliver brugt til for at kunne være mere effektiv. Men jeg vil gerne blive bedre til at planlægge vores projekter ifht både rammerne for tid og økonomi. Det er ikke altid lige nemt, alt efter opgavens type at planlægge, hvor lang tid det tager for at et design "sidder i skabet", nogle gange har man konceptet med det samme, og andre gange skal man gå lidt til og fra projektet før den er der.

Hvorfor har du  meldt dig ind i Ladies First Netværksforløb, og hvad håber du at få ud af det?

Det er dejligt at mødes med en gruppe kvinder som er engagerede og motiverede, hvor man får lyst til at dele ud og sparre med hinanden og, hvor man tager hjem med fornyet energi.

Jeg har meldt mig til fordi jeg længe har kigget efter et netværk der ikke er drevet af salg, men hvor jeg kan udvikle mig, og ikke mindst blive mindet om at stoppe lidt op og reflektere over hvad er det jeg har af målsætninger for mig selv og for min virksomhed. Det synes jeg at de møder jeg har været til indtil videre har givet mig tid og plads til. Jeg er overrasket over hvor hurtigt at vi er kommet ind på hindanden i gruppen. Det er dejligt at mødes med en gruppe som er engageret og motiverede, hvor man får lyst til at dele ud og sparre med hinanden og hvor man tager hjem med fornyet energi.

logo_web_grey-01Læs mere om Steffensen&Würtz på deres hjemmeside, eller følg dem på Facebook!