Det handler om at vide, hvad man drømmer om

Blog

29. april 2016
| Portræt | Selvstændig

Det handler om at vide, hvad man drømmer om

Navn: Ida Relsted Kærup
Alder: 39
Nuv. beskæftigelse: Selvstændig projektleder, redaktør og skribent med base på LYNfabrikken
Uddannelsesbaggrund: Cand.mag. i litteraturhistorie, æstetik og kultur

Ida Relsted Kærup er selvstændig redaktør og projektleder med speciale i komplekse kreative processer. Derudover er hun også medlem af Ladies First Netværksforløb i Aarhus, og vi har talt lidt med hende om veje og omveje, og om at gå efter dét, der betyder noget.

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvordan er du endt der, hvor du står i dit arbejdsliv i dag?

For tiden arbejder jeg på en række store bogprojekter om særlige steder. Steder, hvor mange menneskers drømme er koblet sammen til rum i byen, som betyder noget for os. Første store projekt som selvstændig redaktør var bogen ”Rum til forandring”, der udkom i efteråret. Den er lavet for og med kernespillerne bag Aarhus´ nye mødested, Dokk1. Bogen fortæller historien om byens største investering nogensinde, og om den intense proces der ligger bag at designe et sted på baggrund af at lytte til brugerne og byen.

Lige nu, er jeg i gang med en bog med samme ambitionsniveau om og med folkene bag Canadas vildeste bibliotek, det prisvindende Halifax Central Library. Biblioteket åbnede i december 2014 og har været en kæmpe succes, både fra brugernes perspektiv og med sin særlige arkitektur. Min rolle lige nu er at efterspore, hvorfor og hvordan stedet blev sådan en succes. Og at komponere en fortælling i billeder og ord, som andre kan lade sig inspirere af. I den kapacitet er jeg privilegeret at arbejde med nogle usandsynligt kompetente fagpersoner, der hver byder ind med noget stærkt inden for deres felt – og så får jeg lov at arbejde i en stemningsfuld by i Canada, der, lige som Aarhus, har mod på at gøre noget vildt.

Min rolle er at efterspore, hvorfor og hvordan stedet blev sådan en succes. Og at komponere en fortælling i billeder og ord, som andre kan lade sig inspirere af.

 

https://vimeo.com/140402398

Min baggrund for at arbejde med projektledelse af dén komplekse form for kreative processer, som ligger bag formidlingsprojekter med mange aktører og interesser, ligger dels i min faglighed, dels i mine arbejdserfaringer. Jeg er cand.mag. i litteraturhistorie og æstetik og kultur, har arbejdet med arkitekturformidling de sidste seks år, fem af dem hos Schmidt Hammer Lassen Architects, arkitektvirksomheden bag ARoS, Dokk1 og Det Kongelige Bibliotek. Jeg har en baggrund som skrivende redaktør for China Daily i Shanghai i Kina, som foredragsholder, underviser, anmelder og projektleder.

Jobbet som redaktør på Shanghai-kontoret på Kinas største engelsksprogede avis, China Daily, var to-et-halvt-års surrealistisk eventyr og eksempel på, hvad der sker, når man arbejder for at få lige præcis dét ud af livet, man drømmer om.

Mit særlige felt som selvstændig består i at zoome ind på fortællinger, andre kan lade sig inspirere af, hvilket for tiden handler om biblioteker, teatre og strategiske byfornyelsesprojekter, både rundt om i Danmark og i udlandet. For mig er det hele processen, fra idéfasen over de kreative valg og samarbejdet med engagerede fagpersoner til hardcore projektstyring, som er fascinerende.

Hvad er du mest stolt af at have opnået?
Jeg befinder mig vældig godt med at være selvstændig. Naturligvis handler det om handlefrihed og det inspirerende ved at sidde i en kano frem for en supertanker. Men for mig handler det også om, at jeg arbejder med lige præcis dét, jeg har lyst til. Jeg elsker virkelig mit arbejde. Det tænker jeg, hver eneste dag, når jeg drikker min kaffe på LYNfabrikken i Vestergade i Aarhus, hvor jeg er del af det kreative kontorfællesskab. Det smitter positivt at omgive sig med mennesker, der brænder for det, de laver. Og så er det vigtigt, i det mindste hvis man er som mig, at være et sted, man føler sig tilpas.

Nogle af de stolteste øjeblikke har været, når jeg har opnået noget, jeg har arbejdet hårdt for. Jobbet som redaktør på Shanghai-kontoret på Kinas største engelsksprogede avis, China Daily, var to-et-halvt-års surrealistisk eventyr og eksempel på, hvad der sker, når man arbejder for at få lige præcis dét ud af livet, man drømmer om. Et andet stort øjeblik var, da bogen om Dokk1 udkom, og jeg stod øverst på Rampen på Dokk1 og tilbød bogen til 450 internationale biblioteksudviklere, der alle lignede nogen, der var blevet forelsket i stedet og nu fik lov at tage en flig af Dokk1 med sig hjem.

Senest har jeg været stolt over, da jeg var i Canada i forbindelse med mit bogprojekt derovre, at jeg havde ret i, at der lå så god en historie gemt i deres særlige sted… og at jeg er den rette til at fortælle den.

Hvad er dit bedste råd?
Mit råd til andre er at være bevidst om, hvad man gerne vil. Nogle gange handler det om at turde sige højt, hvad man drømmer om. Og så at gå benhårdt efter sine drømme. Hvis man, helhjertet, har evnen til at finde vejen frem til det, man gerne vil have til at ske, kan man skabe et meningsfuldt arbejde. Det har givet mening at bygge min karriere op langsomt, så jeg har fået den viden, de erfaringer og det netværk, der skal til, for at være, hvor jeg er nu. For mig betød det blandt andet en omvej over USA og Kina. For andre er vejen en helt anden.

At høre Tine Fris til et Ladies First arrangement, tale om dén arbejdsglæde, der er forbundet med at nørde igennem med lige præcis dét, der er vigtigt for én, vakte tanken om at være selvstændig til live igen.

Hvorfor har du meldt dig ind i Ladies First Netværksforløb?

Jeg havde Ladies First Netværksforløbet i kikkerten, før jeg sprang ud som selvstændig for et år siden. Til et Ladies First-seminar om kreativ forretning, musik og branding blev jeg fuldstændig smittet af at høre Tine Fris fra Postyr Project tale om at gå efter sin drøm. At høre hende tale om dén arbejdsglæde, der er forbundet med at nørde igennem med lige præcis dét, der er vigtigt for én, vakte tanken om at være selvstændig til live igen. 12 år og en hel del erfaring efter jeg første gang gik med den slags drømme.

Læs mere om arbejdet med komplekse kreative processer her:
http://www.lynfabrikken.dk/ida-relsted

#MitBibliotek er et sideprojekt, hvor jeg nørder med “place-branding” og Dokk1 som sted: instagram.com/mitbibliotek