Interview med Laila Pawlak: Netværk er ALT!

Blog

13. oktober 2015
| Portræt | Selvstændig

Interview med Laila Pawlak: Netværk er ALT!

Laila Pawlak er kvinden bag konsulentforretningen DARE2 og iværksætterhuset DARE2mansion, der ligger på Østerbro i København. Hun har været nomineret til årets kvindelige iværksætter to gange, hun rejser over hele verden for at facilitere processer, holde foredrag og ikke mindst for at udvide sit netværk, som hun mener er noget af det vigtigste for os mennesker.

Navn: Laila Pawlak
Uddannelsesbaggrund: Innovation & Entrepreneurship, HD i organisation & Ledelse, Singularity University Executive Program og en række certificeringer som bl.a. coach, LEGO Serious Play facilitator og Experience Economy Expert
Nuværende beskæftigelse: Founder og Chief Impact Officer i DARE2 (konsulentforretning med speciale i fremtidens kundeoplevelser), DARE2mansion (iværksætterhus og eventsted) & thinkubator (corporate innovationsprogram & startup accelerator), Adjunct Faculty på Singularity University i Sillicon Valley

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvorfor startede du DARE2mansion?

Jeg havde drevet DARE2 i en del år og vi synes ikke rigtig, der var et sted, som havde den vibe, som vi gerne ville bo i. Vi havde også en masse partnere og kendte en masse startups, som vi egenligt gerne ville lege noget mere med, men de lokaler vi boede i gav os ikke rigtig mulighed for det.

Vi afholdt en masse netværksmøder og events og brugte en masse penge på eksterne steder uden egentlig at synes de var fede eller servicen var god nok. Jeg synes det var lidt crazy, at når vi lejede et lokale til 50 mennesker, så skulle vi oven i lejen give 80 kr. per. person for at få serveret en dårlig kop kaffe. Det hele var ret generisk og ligegyldigt, så konsekvensen var, at vi lavede vores eget sted, som havde været en drøm længe.

Og hvad ligger der bag navnet DARE2mansion?
Egentlig var det en del af vores 1000-dages strategi at skabe DARE2mansion. Vores virksomhed hedder DARE2, og vi ville gerne skabe et sted, hvor mange forskellige mennesker mødes. Vi havde et mentalt billede af, at det skule være et stort sted - derfor 'mansion’. DARE2mansion var arbejdstitlen, som blev virkeliggjort. Det er stadigvæk lidt syret for mig, når jeg hører andre omtale ‘Mansion’ - men på den fede måde. 

Jeg elsker tanken om, at der lige nu måske sidder nogen i caféen, der kommer til at gøre en kæmpe forskel for en masse mennesker.

Hvad er det allerbedste ved DARE2mansion?

Uhh, svært spørgsmål! Det bedste for mig er alle de fantastiske mennesker, der kommer i Mansion. Enten for at inspirere, blive inspireret, holde events eller arbejde for at ændre verden. Jeg elsker tanken om, at der lige nu måske sidder nogen i caféen, der kommer til at gøre en kæmpe forskel for en masse mennesker. Og måske mødtes de endda i Mansion til et arrangement eller blev hooket op af nogen, der bor her. Det synes jeg er fedt at tænke på.

Jeg bliver konstant overrasket over, hvor mange fantastiske mennesker, ideer og virksomheder der findes og hvor fedt det er, når de mødes på kryds og tværs. Det er bl.a. det Mansion kan.

Hvad har været/er det mest udfordrende?
Det mest udfordrende er at drive en gammel bygning - sådan en er lidt ligesom at have børn: krævende og dyre i drift. Men man kan jo ikke lade være med at elske dem alligevel. Gammel og autentisk har jo en helt særlig charme, som er umulig at købe sig til i en moderne rustfri stål-agtig øjenbæ.

Det hårdeste var uden tvivl, da vi i 2012 sætte Mansion i stand. Det gjorde vi selv og jeg aner simpelthen ikke, hvordan vi lykkedes med det. Jeg har så mange vanvittige historier fra dengang, hvor vi tog til kundemøder med maling i håret og den slags.

Jeg elsker den frokost - både for maden men særligt for inspirationen og alt det jeg lærer fra alle de andre skæve Mansioners. Alle burde spise frokost sådan - så ville vi alle sammen blive meget klogere - og sundere.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig (hvis man kan tale om typisk som iværksætter)?

Det er et temmeligt svært spørgsmål for en af årsagerne til, at jeg blev selvstændig var netop, at jeg kan følge de veje som jeg brænder for lige nu - og det er sjældent de samme 2 måneder senere. Men hvis man skal snakke typisk dag, så involverer det nok et oplæg om fremtiden og kundeoplevelser for en organisation i Danmark eller udlandet, en masse mails (selvom jeg prøver at skære ned og bruge Slack i stedet. Jeg videresender mange mails til andre i min organisation for at kunne følge med og i udgangspunktet skriver jeg kun korte mails - det ville jeg ønske andre også gjorde :-)).

På en ’normal’ dag ville jeg nok også have nogle møder - enten med kunder, som jeg hjælper med at geare sig til fremtiden eller startups, der søger rådgivning eller som jeg sidder i board for. Hvis jeg er i Danmark, så ville jeg stensikkert spise frokost i Mansion kl. 12.30. Det er gennemritualiseret og vi spiser kun sund, primært økologisk frokost og drikker friskpresset grøntsagsjuice til. Jeg elsker den frokost - både for maden men særligt for inspirationen og alt det jeg lærer fra alle de andre skæve Mansioners. Alle burde spise frokost sådan - så ville vi alle sammen blive meget klogere - og sundere.

Hvis det er den uge, hvor jeg har min datter (som er hver anden uge), så vil jeg som regel prøve at gå tidligt, mens jeg ofte vil arbejde længere eller om aftenen den anden uge. Det vil typisk være om aftenen, at jeg forbereder oplæg, skriver længere mails, har skype calls med folk fra udlandet og lignende. I modsætning til min mand, der står op kl. 6 og arbejder vildt effektivt om morgenen, så er jeg mere en natugle - det har jeg endda fået bevis for i min gentest.

Hvad er det næste skridt, du drømmer om at tage i din karriere?

Jeg er meget optaget af, at udnytte synergier mellem startups og etablerede virksomheder. Jeg tror, at min fremtid i højere grad bliver forbundet til det - måske i forbindelse med, at vi etablerer en fond, der kan investere i de rigtige startups, der positivt påvirker verden.

Man kunne godt forestille sig, at vi tog vores acceleratorprogram thinkubator med til udlandet - eksempelvis Sydamerika eller Afrika og bidrog til at forløse talent der. Jeg regner også med, at vores bog om kundeoplevelser i en eksponentielt udviklende verden udkommer i USA næste år, så mon ikke det vil betyde lidt ekstra rejseaktivitet.

Hvad er det bedste, der er sket i din karriere indtil videre?
At jeg mødte min partner Kris, som også er min mand. Vi arbejder, lever og rejser sammen. Jeg kunne ikke forestille mig, at drive virksomhed uden ham. Han er pt. igennem et kemo-forløb men kommer heldigvis sikkert igennem. Det sætter virkelig ting i perspektiv i forhold til, hvad man bruger sin tid på. Heldigvis er der ikke ret meget af det jeg laver, som jeg tænker jeg ikke bør lave. Det har faktisk været rart at få bekræftet.

Hvis jeg skulle sige noget udover Kris, så står det at åbne DARE2mansion virkelig højt på listen. Mest fordi det er sådan en fysisk manifestation af en drøm der blev virkelig. Det synes jeg faktisk er fedt - at man kan se det lykkedes og at det gør en forskel for en masse mennesker hver eneste dag.

Hvad er netværk for dig?

ALT! Alting bevæger sig i cirkler, og hvis vi aldrig træder ud af vores egen vante netværkscirkel, så sker der ikke en skid. Så mødes vi bare med dem vi plejer, gør det vi plejer og får det vi plejer. Det er når vi får muligheden for at komme med ind i andre cirkler, at der sker magiske ting. Derfor bruger jeg ret meget tid på at drikke kaffe med rigtig mange forskellige mennesker - også når jeg rejser. Som regel sætter jeg et eller to møder op med folk jeg ikke kender, men som mit netværk anbefaler eller introducerer mig til, når jeg er i en ny by. Det har jeg fået utroligt meget ud af - både fagligt og personligt.

Hvorfor er netværk vigtigt?
Netværk er vigtigt for at føle en 'sense of belonging’. Vi har alle sammen brug for at føle, at vi hører til. Vores hjerner har ikke fået en upgrade i 50.000 år, så vi tænker grundlæggende, som vi gjorde på savannen for 50.000 år siden. Og dengang hvis man var alene… så døde man. Det tror jeg stadigvæk, at vi - bevidst eller underbevidst - tror. Og derfor er det intet mindre end tragisk, at vi i et moderne veludviklet land som Danmark har mere end 200.000 mennesker, der føler sig ensomme. Desværre er det ikke nemt for os moderne mennesker at finde steder, vi føler den form for tilhørsforhold, som vi gjorde engang. Alting er i opbrud: familier, byer, uddannelse, måden vi arbejder på. Og det er ikke nødvendigvis dårligt, hvis vi bare formår at finde andre måder at skabe fællesskaber på. Det tror jeg at både formelle og uformelle netværk kan være med til. Det er også i al beskedenhed, det vi gerne vil med DARE2mansion - skabe en sense of belonging. Også for dem der måske ikke nødvendigvis altid har haft nemt ved at passe ind.

Jeg tror ledelse er i opbrud - det der med, at der er en der har et større og mere forkromet overblik end andre holder ikke længere. Jeg tror på facilitering og at det er det fremtidens ‘ledere’ skal kunne.

Hvad er godt lederskab for dig og hvordan forsøger du selv at være en god leder?

Jeg har været leder siden jeg var 22. Engang betød det noget for mig. I dag vil jeg faktisk helst være fri for at være leder. Jeg vil hellere arbejde med folk, som er ekstremt selvdrevne og helst nogen, der er klogere end mig selv. Det betyder, at vi i DARE2 arbejder meget med ’staff on demand’ - dvs folk som vi hyrer ind til en særlig opgave fordi de har nogle særlige kompetencer. Det bliver alle klogere af, og det er meget mere ligeværdigt. Jeg tror ledelse er i opbrud - det der med, at der er en der har et større og mere forkromet overblik end andre holder ikke længere. Jeg tror på facilitering og at det er det fremtidens ‘ledere’ skal kunne. Facilitere processer og sparre med mennesker for at forløse det fulde potentiale. Jeg tror, at vores få faste medarbejdere vil sige, at jeg har ekstremt klare holdninger til kvalitet - tingene skal være i orden og man skal gøre sig umage, men at jeg samtidig forventer, at de er ekstremt selvdrevne og dermed også har virkelig meget frihed til at gøre ting, de brænder for på deres egen måde.

De næste 6 måneder har Ladies First lavet en samarbejdsaftale med DARE2mansion, så hvis du skal holde et møde, event eller fest, så kan du leje Mansions fede lokaler med 10% rabat. Lejen inkluderer gratis økologisk the, kaffe og vand. Du skal blot oplyse, at du er fra Ladies First, så får du rabatten, som gælder på alle lokalerne i DARE2mansion. Du kan se meget mere om stedet her: Dare2Mansion.