Om at forene hobby, design og levevej – WU15

Blog

15. april 2015
| Portræt | Selvstændig

Om at forene hobby, design og levevej - WU15

 

Konceptbutikken WU15 åbnede i Klostergade 68, Aarhus den 1. marts 2015. Butikken hylder dansk upcoming design og bugner af kreative kvalitetsprodukter i alle afskygninger. Melanie Engelkes Pedersen og Christina Desiree Petersen, damerne bag WU15, har en stor passion for at hjælpe andre upcoming designere, iværksættere og selvstændige videre.

 

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Vi har taget en snak med de to iværksættere bag WU15, Melanie Engelkes Pedersen og Christina Desiree Petersen, om ideen bag konceptet, livet som selvstændig iværksætter og fremtidige drømme.

Hvordan opstod ideen til konceptet og hvad fik jer i gang?

Det startede tilbage i december sidste år, hvor vi lavede et pop up-marked sammen, med henblik på at skabe noget opmærksomhed omkring vores respektive brands. Det gik rigtig godt og efterfølgende snakkede vi om, at det kunne være spændende at lave en forretning ud af det.

Vores ide byggede på den problemstilling der ligger i, at mange iværksættere og kunsthåndværkere har svært ved at etablere sig på markedet. Derfor skulle konceptets fokus være at samle de her upcoming designeres produkter og hjælpe dem videre samtidig med, at vi kunne komme bredere ud med vores egne brands og få dem etableret. Så det her med at hjælpe andre i gang, har drevet os helt fra starten.

Vi blev rimelig hurtig enige om konceptet og begyndte at se efter lokaler. Derfra gik det stærkt, fra at vi havde snakket om det, til vi sad og skrev papirer under på forretningslokalet, og 1. marts 2015 kunne vi slå dørene op.

Omgiv dig med mennesker som du kan lade dig inspirere af -  man bliver bare selv mere kreativ, når man er i inspirerende omgivelser.

11069459_10153146560565041_851875819_o      11154063_10153146560575041_1622068201_o

Vores mål er at starte en livstilsforretning frem for en rodet kreabutik

Hvilke krav har I til de produkter, som I tager ind i butikken?

Vi har ikke nogle decideret krav – kan vi se, at det passer ind i vores forretning og sammen med de øvrige produkter, og er designerne på starterniveau og ikke ude i femten andre butikker, så er vi åbne overfor at tage dem ind. De må bare ikke være for etablerede, for det skal være sådan, at de produkter vi udbyder, ikke kan købes i fem andre butikker i byen.

Det handler også meget om mavefornemmelse - vi skal selv kunne lide produktet før vi kan se, at det har potentiale i butikken. Vores mål er at starte en livstilsforretning frem for en rodet kreabutik, så det vælger vi også produkterne ud fra, og i sidste ende kommer det også designernes produkter til gode, at der er en vis standard for de ting, vi tager ind.

Hvorfor navnet WU15?

Jamen rent grafisk var vi helt tossede med et ’W’ i vores logo, så det sad vi og brainstormede ud fra. Samtidig ønskede vi, at det skulle symbolisere, at vi er et springbræt for upcoming designernes udvikling. Så derfor blev det til ’With Us’ som WU står for, og 15 kommer sig af, at vi er etableret i 2015 – derfor WU15.

Hvilke udfordringer har I haft i løbet af opstartsperioden?

Der er selvfølgelig mange udfordringer forbundet med at starte egen forretning. Vi har begge opstartet virksomhed forinden WU15, så mange af de praktiske udfordringer, har vi allerede stået overfor, og det har helt klart være en fordel.

Rent økonomisk har vi heller ikke været under pres siden opstarten, men det kan jo godt være, at det kommer, og så må vi jo håndtere de udfordringer, der er forbundet dermed. Så vi føler faktisk ikke, at vi har haft de store udfordringer indtil videre, og vi har suppleret hinanden rigtig godt undervejs.

Hvordan er det så at være selvstændig nu?

Det er utroligt livsbekræftende at have sin egen forretning og styre sin egen hverdag, og samtidig kunne hjælpe andre med at komme i gang med deres iværksætterdrømme. Man har også bare en positiv indstilling til tingene - hver morgen glæder man sig til at skulle i gang, fordi vi nu arbejder med det som vi virkelig brænder for, og tilmed i vores egen virksomhed. Men det er også hårdt arbejde at etablere sig som selvstændig og for at sikre, at vi bliver set og hørt blandt forbrugerne og upcoming designerne, er vi meget proaktive i vores arbejdsgange, og vi forsørger at komme ud til kunderne, i stedet for at sidde og vente på at de komme til os – det er kunderne, der er udgangspunktet - ikke os.

Vi lever også i nuet og prøver at minde hinanden om, at vi ikke kan lave noget nyt før vores base er solid.

Hvilke sparringspartnere har I benyttet jer af?

Vi har især brugt Christinas revisor, som har hjulpet os med alt det praktiske og obligatoriske i forhold til at starte et anpartsselskab. Derudover har vi brugt vores netværk utrolig meget til at give feedback på selve konceptet, og de ideer som vi løbende får.

Vi har indset, at netværk er vejen frem og har derfor et ønske om at starte nogle netværksmøder op, så alle de her kreative mennesker kan mødes og sparre med hinanden. Så det er noget vi arbejder på at få arrangeret.

Hvad er jeres drøm med WU15?

Altså selvfølgelig vil vi gerne skabe vækst og hjælpe andre designere. Men vi lever også i nuet og prøver at minde hinanden om, at vi ikke kan lave noget nyt før vores base er solid. Så vi prøver at fokusere på det vi er i gang med nu, og så gøre det så godt som muligt.

Der er ingen tvivl om, at vi rigtig gerne vil ud over grænserne, men det kræver også, at man har midlerne og en base. Vi har snakket meget om, at vi på sigt gerne vil lave nogle pop upstores. Dansk design er utrolig eftertragtet rundt om i Europa, så at lave en pop up store i eksempelvis Berlin, formoder vi kunne blive en succes. Men lige nu er vores fokus rettet mod butikken her i Aarhus, og vores mål er, at det her kan blive vores primære beskæftigelse, og at vi ikke behøver at have et deltidsarbejde for at tingene kan køre rundt.

Det vigtigste er, at man ser hinanden som ressourcer frem for konkurrenter – det får alle mest ud af. Det handler virkelig om at udbygge og bruge sit netværk.

Hvilke gode råd vil I give videre til andre, som gerne vil starte op som selvstændige?

Det, som vi har lært, det er, at man skal bruge hinanden. Man behøver ikke nødvendigvis at starte noget op med andre, men omgiv dig med mennesker som du kan lade dig inspirere af - for man bliver bare selv mere kreativ, når man er i inspirerende omgivelser.

Det handler også om at åbne sig lidt op overfor hinanden omkring sine ideer - snak om hvad du laver, det udbygger dit netværk, og det kan gavne dig på et senere tidspunkt. Folk er altid villige til at hjælpe på en eller anden måde, og når man italesætter, hvad det er man kan, og hvad man laver så bliver man samtidig skarpere på, hvad man har gang i og hvilke kompetencer man reelt besidder. Som vi ser det, er det vigtigste, at man ser hinanden som ressourcer frem for konkurrenter – det får alle mest ud af. Det handler virkelig om at udbygge og bruge sit netværk.

11154110_10153146560555041_1691056711_o     11147947_10153146560570041_1851569542_o

Stor passion for at hjælpe andre

Damerne bag WU15 har en stor passion for at hjælpe andre iværksættere - så døren i Klostergade er åben, så hvis du har spørgsmål til de to iværksættere er du meget velkommen til at kigge forbi til en kop kaffe og en uforpligtende snak.

Melanie og Christina udlejer ligeledes skrivebordspladser i selve butikken til kreative ildsjæle – for mere info kontakt dem på e-mail: melanie@wu15.dk eller smut en tur forbi butikken på Klostergade 68, Aarhus. Du kan også besøge WU15's webshop lige her!